Овај уређај у кухињи посебно лоше утиче на здравље

GS
Foto: Unsplash

Нова студија повезује шпорете на плин са једним од осам случајева астме у дјетињству, објавила је америчка Комисија за безбједност потрошачких производа, истичући како ће размотрити њихову забрану.

Негативан утицај ових уређаја на здравље људи је далеко већи па онима који не желе или не могу да се одрекну шпорета на плин, савјетује се неколико начина за смањење његове штетности, пише hedgehogelectric.com.

Постоје два начина на које плинске пећи загађују наше домове. Први је најочигледнији – кад су у употреби. Гас ствара топлоту која узрокује везање кисеоника и азота пламеном.

Они се комбинују како би створили азот оксид и азот диоксид, заједнички познате као НОx, који могу да иритирају плућа. Ипак, то није једино једињење које би требало да нас брине. Кување на плин такођe може да емитује угљен моноксид, честице, па чак и формалдехид. Сви они имају разне штетне утицаје на здравље и неријетко утичу и на дисајни и кардиоваскуларни систем.

Све већи број истраживања показује да шпорети на плин испуштају отровна једињења чак и када се не користе. Међу онима који највише забрињава је бензен, који је канцероген. Студија PSE Health Energy открила је бензен у 99 посто узорака узетих у домовима у Калифорнији. Друге откривене хемикалије укључују ксилен, толуен и етилбензен који такође могу узроковати проблеме са дисајним системом па чак и рак.

Студија PSE Health Energy открила је да шпорети на плин могу да емитују онолико бензена колико и цигарета, што их чини сличним пасивном пушењу.Чак и када је угашен, лоше утиче по наш организам, наводе доктори.

"Ниво бензена код угашеног шпрета на плин је исти као и у кући у којој живе активни пушачи", изјавио је Сет Шонкоф, извршни директор PSE Health Energy .

Истраживање објављено прошле године показало је да емисије НОx када је овај уређај у употреби могу премашити сигурносне стандарде за квалитет за неколико минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана