Осјећате умор и исрпљеност, можда је вријеме за витамине Б комплекса

ГС
Поливит Б плус
Foto: ГС | Поливит Б плус

О важности и значају витамина Б комплекса за стварање енергије (ATP), смањење умора и исцрпљености, нормално функционисање кардиоваскуларног и нервог система, за метаболизам, здравље слузница, коже и косе, за одржавање еритропоезе, ћелијску диобу, раст и развој, те функционисање имуног система јавност је углавном упозната.

Међутим новија истраживања указују да готово половина популације има генски полиморфизам ензима 5-метилен тетрахидрофолат редуктазе (5-MTHFR), због чега имамо смањену могућност претварања фолне киселине у њен активни облик Л-метилфолат, те честу појаву дефицита фолне киселине у општој популацији.

Овај здравствени изазов препознала је компанија  "Хемофарм" која је креирала комплекс Б витамина са активним обликом фолне киселине (Л-метилфолат).

Шта је Поливит Б плус? Поливит Б плус садржи свих 8 витамина Б комплекса који дјелују синергистички, укључујући и активни фолат (Л-метилфолат) и биотин, што овај препарат издваја од осталих витамина Б комплекса на тржишту.

Фолати (витамин Б9) и Л-метилфолат потребни су за синтезу, поправак и метилацију ДНК, за синтезу аминокиселина, за ћелијску диобу, раст и развој посебно током трудноће, за нормалну функцију еритроцита и леукоцита те адекватан метаболизам хомоцистеина.

Неадекватан метаболизам фолне киселине доводи до ниских нивоа фолата у плазми који могу довести до мегалобластне анемије, до раста нивоа хомоцистеина чиме расте и ризик од кардиоваскуларних (КВ) болести, до чешћих компликација у трудноћи (дефект неуралне цијеви, спонтани побачај, пријевремени пород…). Такође веће концентрације неметаболизованих фолата потенцијално нарушавају наш имунитет.

У симптоме дефицита фолата убрајамо још и умор, слаб апетит, главобољу, блиједу кожу, црвен, иритиран, натечен и сјајан језик, улкусе у устима, кратак дах, вртоглавицу и дијареју.

Активни фолат (Л-метилфолат) је биолошки искористива форма фолне киселине и први избор за надокнаду фолата за људе који имају поремећај MTHFR.

Када препоручујем Поливит Б плус? У својој фармацеутској и нутриционистичкој пракси Поливит Б плус због садржаја активног фолата у комбинацији са витамином Б6 и Б12 најчешће препоручујем особама са повишеним хомоцистеином због повећаног ризика од тромбоемболије и можданог удара, особама у преконцепцијском периоду, као и током трудноће за правилан развој плода и мајчиног ткива.

Од изузетне користи је и за превенцију могућих компликација особама са хипотиреозом и онима које су дуже вријеме на терапији метформином, који смањује апсорпцију витамина Б12 и Б9, као и свима који се осјећају уморно и исцрпљено, али и свим особама за превенцију дефицита и надокнаду витамина Б комплекса.

Такође Поливит Б плус препоручујем и код: проблема са кожом, опадања косе, слабих и ломљивих ноктију, јер садржи и биотин. Препоручујем га и спортистима и особама које су у стању повећаног психофизичког напора, као и особама на различитим дијетама, веганима и вегетаријанцима, особама које имају обољења дигестивног тракта (дијареју, повраћање, послије абдоминалне хирургије, које дуго пију антибиотике или користе IPP), особама са боловима у леђима и неуралгијама, у превенцији и терапији анемије, заједно са жељезом.

Овај додатак прехрани узима се у облику таблета и довољна је једна на дан, пожељно у јутарњим сатима.

Пише:  Mr ph Драгана Лошић,  спец. Нутриционизма

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана