Oпасан страх од губитка телефона: Како номофобија може да утиче на здравље?

Н1
Oпасан страх од губитка телефона: Како номофобија може да утиче на здравље?

Иако би стално провjеравање мобилног телефона могло да изазове анксиозност, такође можете да развије и страх од губитка или заборављања телефона.

Страх који осећате при помисли да бисте могли да будете одвојени од свог телефона назива се номофобија, а она, баш попут сваке друге фобије, може негативно да утиче на квалитет живота и здравља.

Овај израз настао је 2008. године како би се утврдило да ли мобилни телефони подстичу тескобу, према студији из 2019. објављеној у "Јоурнал оф Фамилy Медицине анд Примарy Царе". Тада је око половина испитаника рекло да осећа стрес кад није у близини свог мобилног телефона.

Међутим, номофобија се не сматра дијагностичким стањем менталног здравља јер није наведена у најновијој верзији Дијагностичког и статистичког приручника за менталне поремећаје (ДСМ), златног стандарда за психијатријска стања, пише Тхе Хеалтхy.

Студија из 2020. године објављена у часопису "Слееп" показала је да се 90 одсто од 327 анкетираних студената може да каже да умерено до озбиљно пати од номофобије.

Нажалост, номофобија је била повезана са поремећајима спавања, дневном поспаношћу и лошим хигијенским навикама спавања.

Учесници су признали да су провjеравали е-пошту, поруке или друштвене мреже након што су угасили свијетла да би отишли у кревет, објашњава др Џенифер Песка, коаутор студије и ванредна професорка психологије на Хендрикс Колеџу у Арканзасу.

Да ли сте икад имали онај непријатан осјећај у стомаку у тренутку када не можете да се сјетите гдје сте оставили мобилни телефон? Или, можда сањате да вам је телефон изгубљен или украден.

"Мислим да на номофобију заиста можете гледати као на посебан облик тјескобе", каже др Песка.

Разлози зашто неко има номофобију су различити.

"Различити људи брину због различитих ствари. Чини се да неки људи брину да ће нешто пропустити или да неће моћи да потраже помоћ или контактирају неког ако им затреба", објашњава она и додаје:

"У сваком случају номофобију не треба занемарити, имајући у виду да може негативно да се одрази на здравље и квалитет живота уопште".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана