Навике које утичу на висок крвни притисак

ГС
Foto: Илустрација

О крвном притиску се не треба размишљати само једном годишње када се спремамо на систематски преглед.

Високи крвни притисак може бити опасно стање које може водити до развоја тешких болести, а управо је то разлог зашто га требате редовно провјеравати како бисте избјегли могуће посљедице.

Не носите се добро са стресом 

Према писању Mayо клинике, ако се стреса рјешавате помоћу цигарета, алкохола или преједања, сигурно можете утицати на повишење притска. Како бисте то спријечили, пронађите механизме који ће вам помоћи, а не штете здрављу – вјежбајте, опуштајте се и медитирајте. Неке од ових активности могу снизити крвни притисак али и допринијети здрављу срца.

Претјерујете с алкохолом

 Алкохол није само лош за вашу јетру, штету ће нанијети и кардиоваскуларном здрављу, срцу и крвним жилама.

- Док ће мало алкохола опустити крвне жиле, превише ће имати управо супротни ефект - појашњавају стручњаци с клинике „Џон Хопкинс“.

Само једно пиће може повисити крвни притисак, а ефект ће се осјећати чак и два сата.

Премало се крећете 

Особе које више сједе него се крећу имају и до 50 посто веће шансе да ће имати проблема с високим притиском од особа које су активне.

Ради се о томе да вјежбање одржава крвне жиле флексибилним, док ће од сједилачког начина живота оне постати тврде. Америчка удруга за срце савјетује да барем 150 минута седмично одвојите за вјежбе. 

Претилост је проблем
Претилост је један од највећих непријатеља високог крвног притиска. То је ствар физике. Што више килограма имате, то ће више крви колати кроз жиле а тако ће и расти крвни притисак, пишу стручњаци с Маyо клинике. Но не требате изгубити пуно килограма како би се разлика примијетила, посебно када је у питању здравље. Ако имате превише кила, довољно је изгубити само неколико како би се смањио ризик од развоја високог притиска за 50 посто. 

Избјегавати со
Истраживања показују да придржавање прехрамбених навика по начелима уравнотежене прехране, помаже у снижавању притиска. Нутриционистички уравнотежен план препоручује одабир воћа, поврћа, житарица, рибу и месо са смањеним удјелом додане соли.   

Код прехране за особе с повишеним притиском, највећи нагласак је на значајном смањењу соли, стога је јело потребно зачинити комбинацијом зачина, избјегавајући притом со. Особама који имају проблем с повишеним притиском не препоручује се дневно унијети више од 2000 мг до 2400 мг натрија, односно 5-6 грама соли.

Овако смањен унос соли у прехрани значајно може придонијети превенцији срчаних, бубрежних и осталих хроничних болести, а самим тиме и смањењу срчаних те можданих удара. Будући да се главнина соли дневно уноси управо путем хране, врло је важно бирати квалитетне производе са смањеним удјелом соли, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана