Најважнија питања и одговори у вези с јачањем имунитета током зиме

Кликс
Foto: Shutterstock

Доласком хладнијих дана све више стручњака упозорава да је потребно јачати имунитет, нарочито у вријеме пандемије коронавируса.

Свака особа има другачији имунитет, али заједничко је свима да имунитет током година постаје снажнији, јер смо за вријеме одрастања били изложени широком спектру патогених организама и тако стекли имунитет на одређене стране микроорганизме.

Стручњаци су понудили одговоре на уобичајена питања о имунитету.

Како функционише имунолошки систем?

Имунолошки систем је начин обране од уљеза из вањског свијета. Имуни систем је у стању да разликује властите ћелије тијела од страних антигена. То укључује вирусе, бактерије, гљивице, страно ткиво и токсине.

Бијеле крвне ћелије препознају антигене и покушавају их елиминисати. Како комуницирамо с околином, имунолошки систем постаје све бољи и бољи у препознавању ових антигена и одржавању људи здравима.

Коју храну треба јести како бисте одржали здрав имунолошки систем?

Уравнотежена прехрана опћенито је важна за имунолошки систем. Неколико је намирница које могу осигурати унос праве количине витамина, минерала, антиоксиданса, протеина и здравих масти.

Неке од њих су шарено воће и поврће, које садржи пуно антиоксиданса, витамина и минерала, здраве масти, попут оних које се налазе у маслиновом уљу, авокаду и лососу, ферментирана храна, попут јогурта, киселог купуса и кефира, храна богата влакнима, укључујући цјеловите житарице и махунарке, зачинско биље и зачини, попут куркуме, црног бибера, бијелог лука и ђумбира, орашасти плодови и сјеменке, посебно ораси и сјеме лана, тамна чоколада и зелени чај.

С друге стране, намирнице које бисте требали избјегавати су оне с додатком шећера, нездрава храна и брза храна, рафинирани угљенхидрати, који се налазе у бијелом хљебу, тјестенини, пецивима и колачима и прерађено месо. Такођер се савјетује да ограничите конзумацију алкохола.

Да ли требате узимати додатне витамине?

Одређени додаци могу помоћи у подршци вашем имунолошком систему. Међутим, као што им само име говори, требали би допунити, а не замијенити ваш здрав животни стил.

Неким људима, посебно старијима, може недостајати храњивих састојака, попут витамина Ц, витамина Д и цинка, а могу имати користи и од додатака.

Напримјер, ваше тијело не производи и не похрањује витамин Ц, па ако не унесете препоручену дневну количину из прехране (75 милиграма за жене и 90 милиграма за мушкарце), можда ћете хтјети узети додатак. Међутим, важно је посавјетвати се с љекаром прије узимања нових додатака.

Колико сна вам је потребно?

Одраслима је потребно отприлике 7- 9 сати сна. Ово се разликује од особе до особе. Међутим, редовно спавање мање од 7 сати може ослабити ваш имунолошки систем, кажу стручњаци.

Лишавање сна спречава имунолошки систем да ствара заштитне супстанце попут антитијела и цитокина.

Може ли вјежбање помоћи имунолошком систему?

Да, умјерено вјежбање изврстан је начин за подршку имунолошком систему. Покушајте циљати на 30 минута дневно. Укључите комбинацију кардио-вјежби и вјежби снаге.

Штети ли пушење имунолошком систему?

Да, пушење може негативно утјецати на ваш имунолошки систем.

Шта још можете учинити да ојачате имунолошки систем?

Смањивање стреса може направити велику разлику у функционирању вашег имунолошког система. Неколико је начина за смањење стреса а то су прије свега медитација, јога, шетња у природи, слушање музике, масажа, ароматерапија...

Остале ствари које можете учинити да бисте остали здрави:

Оперите руке водом и сапуном најмање 20 секунди често током дана, али посебно прије јела.

Избјегавајте додиривање лица, као и велике гужве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана