На тржишту ускоро самочистећа "сребрна маска"

Srna
На тржишту ускоро самочистећа "сребрна маска"

БЕОГРАД - На тржишту Србије ускоро ће се појавити заштитна "сребрна маска" - заједнички производ домаћих компанија "Колоид" и "Галеника фармација", саопштено је данас из Привредне коморе Србије.

Ова маска произведена је примјеном савремених нанотехнологија, при чему се јони сребра и зеолит ултразвучном јонизацијом трајно интегришу у тканину, што представља додатни ниво заштите.

Маске ће се производити у величинама за дјецу и одрасле, а биће доступне на тржишту до средине октобра.

Генерални директор "Колоида" Божидар Бацковић рекао је да ова компанија има вишегодишње искуство у производњи и развоју производа на бази сребрних јона, а своју технологију је повезала са технологијама "Галеника фармације".

"Иновативна самочистећа маска обогаћена је сребрним јонима и зеолитом, који су тренутно најпоузданија природна заштита од патогених микроорганизама. Јони сребра и зеолит су ултразвучном јонизацијом интегрисани у трослојну заштитну тканину, имају јако својство неутрализације патогених микроорганизама, нису само заштитна баријера, већ и блокатор", објаснио је Бацковић.

"Галеника фармација" најавила је да ће у сарадњи са Фондацијом "Новак Ђоковић" и компанијом "Колоид" покренути хуманитарни пројекат у оквиру којег ће првих 100.000 произведених маски бити донирано ђацима првих разреда свих основних школа у Србији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана