Модрице су опасне када настају из чиста мира: Могу указати на озбиљне болести

Agencije
Модрице су опасне када настају из чиста мира: Могу указати на озбиљне болести

Могу да указују на хематолошке и друге малигнитете, слабости јетре, инфекције и стања као што је менингококна сепса.

Модрице, крвни подливи или хематоми, како се стручно зову, прате нас кроз цио живот. Они су дио наше свакодневице од најранијег дјетињства, "трофеји" из туча и падања. Могу бити мајушни, али и да захватају већу површину. Иако увијек нису баш безопасни, на њих углавном не обраћамо пажњу, не тражимо помоћ љекара, већ чекамо да спонтано нестану.

А да ли је то баш правилан приступ и шта су уопште хематоми, објашњава специјалиста интерне медицине др Светлана Миросављевић из Клинике за хематологију Војномедицинске академије:

- Хематоми или модрице настају када се крвни суд оштети, а крв излије ван. То се најчешће дешава након физичке трауме, али може и спонтано као последица бројних болести и карактеристичних здравствених стања. Пре свега код урођеног и стеченог поремећаја хемостазе (хемостаза подразумева омогућавања нормалног протока крви и заустављање крварења), хематолошких и других малигнитета, недостатка витамина К, Ц и Б12. Јављају се и код слабости јетре, инфекције и септичних стања као што је менингококна сепса, употребе лекова који утичу на одређена својства крви, старења...

Ко им је посебно подложан и како се манифестују?

- Појави модрица су посебно склоне особе изложене физичкој трауми, међу којима нарочито спортисти. Под већим ризиком за њихову појаву су и жене, пушачи, особе старије животне доби и оне које не уносе довољно витамина Ц. Што се тиче настанка, јављају се на исти начин. Једино их разликује величина промене. Модрице су углавном мањих димензија и површније, брже се ресорбују и повлаче. С друге стране, хематоми могу бити изузетно дубоки, праћени изливањем велике количине крви у ткива или органе ван крвног суда. Зависно од локализације где су настали могу бити повезани са бројним последицама, па тако и оштећењима функција појединих органа.

Кроз које фазе модрице, односно хематоми пролазе?

- У моменту настанка модрица односно хематом је црвене боје. Боја долази од хемоглобина, састојка црвених крвних зрнаца који преноси кисеоник до свих ткива. После 24 сата боја модрице постаје љубичаста до тамноплава. Након пет до десет дана боја је зеленкасто-жута, а потиче од распада хемоглобина на саставне компоненте биливердин и билирубин. У другој недељи модрице добијају браонкасто светлу боју са тенденцијом да бледи и нестане. Уколико је њен настанак изазван механичком траумом обично пролази за отприлике две недеље. У зависности од локализације најбрже нестају модрице на глави, а најспорије на доњим екстремитетима.

Шта је још карактеристично за спонтано настале подливе или хематоме?

- Спонтано настале модрице без повреда и на различитим деловима тела, а да их притом прате симптоми такозваног хеморагијског синдрома као што је крварење из носа, суфузија, односно тачкасти подливи на слузокожи уста и коњуктивама, као и крварење из десни, готово увек упућује на неко озбиљно обољење или здравствено стање које треба проверити. То значи да треба урадити додатну дијагностичку обраду, и то у првом реду хематолошку. Ово је веома важно јер постоји широк спектар обољења која као последицу могу да испоље подлив, односно хематом. Такве су, примера ради, леукемије, солидни карциноми који захватају костну срж, болести јетре, аутоимуна и бројна инфективна обољења, хипоавитаминоза витамина Ц, цитостатици у лечењу различитих малигнитета...

Када особа треба да се забрине и потражи помоћ љекара?

- Уколико се хематоми, односно модрице јављају спонтано, учестало и без икаквог повода, као и ако се јаве истовремено на различитим деловима тела, треба отићи лекару. У таквим околностима обавезно треба да се уради крвна слика. Посета лекару је важна и зато што по боји модрице, односно хематома може да се одреди да ли је крварење наступило пре неколико сати, пре дан или два, или пре више дана.

Шта подразумијева терапија да би што прије нестали и да ли је увијек ефикасна?

- Уколико се ради о модрицама које су последица трауме треба што раније да се користе хладне суве облоге, еластичне бандаже ако се ради о екстремитетима, као и креме и масти које имају ефекат локалног хлађења. Уколико и поред спровођења предложених терапијских мера не дође до повлачења хематома, обавезно треба отићи лекару ради спровођења додатне дијагностике.

РАЗЛАГАЊЕ И УКЛАЊАЊЕ ХЕМАТОМА

Крв која се излије из крвног суда врло брзо се згруша. Управо тај угрушак је хематом, у основи страно тијело које смета у обављању свакодневних функција, било да се ради о зглобу или мишићу. Осим тога може да доведе до упала и отицања околног ткива. Хематом је дуго присутан, јер се постепено ресорбује и путем крвотока и лимфотока евакуише. Понекад, због мјеста на коме се налази и облика који поприма, није могуће његово потпуно ресорбовање, због чега је неопходна љекарска интервенција. Послије два до пет дана постојања хематома пожељна је топло-хладна терапија облогама да би се појачала циркулација крви и лимфе на повријеђеном дијелу тијела. Важна је и физичка активност, такође у договору са љекаром.

ВАЖНОСТ ИСХРАНЕ

Модрице настале услед недостатка калијума, цинка и витамина Ц у крви могу се избјећи управо уносом намирница богатих овим микроелементима. Због витамина Ц, значајног за синтезу колагена, важног протеина везивног ткива, треба јести поврће и цитрусе. Калијум је важан фактор коагулације крви, па за правилно згрушавање треба јести броколи, карфиол, банане, рибу, јаја. Цинк помаже у бржем зацјељивању, а има га пуно у сунцокретовим сјеменкама, морским плодовима и пшеничним мекињама.

НЕВЕН, АЛОЕ ВЕРА И АРНИКА

Крема од невена је изузетно дјелотворна за бржи нестанак модрица, а поготово хематома, јер посједује антиупална својства. Осим ове креме коју у танком слоју треба наносити више пута у току дана, заговорници природног начина лијечења препоручују и облоге од чаја направљеног од цвјетова невена на уобичајени начин.

Гел од алое вере такође поспјешује ишчезавање ових ружних појава јер посједује антиупална, антисептична и регенерацијска својства. Осим тога, пријатно хлади болну и осјетљиву кожу.

Арника је још једна биљка чији препарати у виду уља или креме благотворно дјелују на сваку врсту крвног подлива. Због наведеног својства често је користе спортисти, нарочито у случају повреда и уганућа, када је присутан јак бол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана