Магичне биљке руске традиционалне медицине

независне
Foto: pixabay

На великом пространству Русије, хиљадама година, биљке се користе за лијечење болести и очување здравља.

Момчило Антонијевић, новинар и народни травар за РТС је издвојио неке од најпознатијих биљака руске традиционалне медицине.

"Једна од биљака о којима се најмање зна је пасји трн или вучији трн који расте на једном огромном пространству од Непала, па до читаве Европе и има дивне ружичасте бобице које су вероватно најбољи извор витамина Ц, али и омега три масних киселина", Антонијевић.
Вучји или пасји трн - панацеа

Вучји трн се користи, било да је у питању уље или плодови, на различите начине. Може да се користи за спољну употребу против опекотина и било каквих проблема с кожом. У руској медицини овај лијек заузима посебно мјесто у борби против дерматитиса и псоријазе.

Уље може и да се пије и плод може да се једе као одличан извор витамина.

"Каже се да је Џингис-кан увек у џепу носио неколико бобица пасјег трна које су му враћале снагу на свим тим великим и физички захтевним походима. Био је популаран и међу војском Александра Македонског јер су његови војници приметили да током тих дугих маршева они буду исцрпљени, а коњи живахни и не показују знаке умора. Онда су гледали шта коњи једу, и утврдили су да једу баш бобице пасјег трна, а његово латинско име буквално значи 'коњ који сија' (Хиппопхае рхамноидес), тако да се крости и у ветеринарској медицини за сјај длаке и опште здравље", напомиње Антонијевић.

У руској традиционалној медицини, вучји, односно, пасји трн је коришћен као ефикасно средство које помаже људима који пате од дијабетеса. Доказано је да захваљујући великом садржају омега три масних киселина, веома добро дјелује и на кардиоваскуларни систем. Користи се и за лијечење болова у стомаку и лијечење органа за варење.

"У Русији је он заправо права панацеа, односно, што би се рекло, лек за све. Али увек треба бити обазрив када су те панацее у питању, јер се због те претеране помпе, људи разочарају, па онда и не знају право и ефикасно дејство биљке. Зато треба бити објективан, но ово је једна заиста необична и врло корисна биљка", истиче народни травар.
Бреза - чисти организам од нагомиланих токсина

Бреза је симбол Русије и степе и то је дрво које расте на огромним пространствима. Врло је популарно и врло цијењено у руској традиционалној медицини. Сасвим младо лишће брезе је веома добар лијек за органе за мокрење и бубреге.

"Оно што је специфично, када се припрема чај од брезе, он би требало да се кува. Препоручује се људима који имају камен и песак у бубрегу, али треба бити врло обазрив јер камен може да се заглави у бубрежном каналу и да настане проблем", напомиње Антонијевић.

Бреза не само да дјелује диуретично, већ и топи камен у бубрег. Потребно је пити велику количину чаја током дана, скоро двије литре.

Потребно је два литра воде у коју се стави пет супених кашика листова брезе и на врх ножа соде бикарбоне, јер се на тај начин боље естрахују љековити састојци. Пусти се да проври, кува пет минута и остави се да се охлади, најмање сат времена. Проциједи се и добијена течност се пије током дана.

Чај мора да се пије бар мјесец дана да би се показао пун ефекат обје биљке.

Користи се и брезова вода за чишћење организма од нагомиланих токсина и бољи рад органа за мокрење. Вода је добра и за његу коже и косе.
Препоруке сибирског травара и шамана

У Сибиру је траварска традиција везана за шамане и традицију будистичке медицине. Шамани и будистички монаси су били основни љекари, а данас су све те традиције помијешане и са савременим методама, објашњава Булат Шагзин, сибирски травар и шаман.

Током зиме у Сибиру се највише користи мајчина душица, хајдучка трава, сладић уколико неко има проблема с плућима. За слабији имунитет и малокрвност се користи коприва.

Током зиме најбоље је као превентиву пити чај од ђумбира с лимуном и медом. Уколико имамо неку вирусну инфекцију, чак и корону, најбоље је пити чај од ехинецее и шипка.

Ехинецеа је најјачи лијек у борби против вируса. Она јача имунолошки систем и подстиче стварање лимфоцита, наше прве линије одбране од вируса.
Гљива брезова чага

Чага - гљива која расте у брезовим шумама.

"Ова печурка садржи активне биостимулаторе. Јача наш организам и помаже му да се сам избори са проблемом. Постала је популарна захваљујући чувеном руском нобеловцу и дисиденту, Александру Солжењицину, који је написао читаву књигу о њој јер му је она помогла да се излечи када су лекари дигли руке од њега", наводи народни травар.

Праве се и производи од те гљиве, а Момчило Антонијевић, народни травар, препоручује свима да бар једном годишње користе или тинктуру ове биљке, или чај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана