Колико дуго смијете да користите један бријач?

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте вјерни класичном начину одстрањивању длака бријачем, стручњаци савјетују да водите рачуна о начину на који га користите.

Осим што се жилет може иступити након честог бријања, због чега се можете посјећи, нередовно мијењање бријача може да узрокује и бројне инфекције. С обзиром на то да већина људи одлаже бријач у туш-кади или кабини, односно на влажном мјесту, то ствара идеалне услове за развој бактерија.

Па, колико често би требало да мијењамо бријаче?

Све зависи од тога колико пута се бријете. Бријачи су намијењени за једнократну употребу, али углавном се користе за око 5 бријања. Стручњаци препоручују да га користите за 5-7 пута и потом замијените другим.

Бријачи који су захрђали или тупи замијените без обзира на број кориштења. Тупа оштрица вам неће лијепо избријати жељене дијелове тијела, већ ће многе прескочити, а може да дође и до урастања длачица.

Потребно је водити рачуна гдје спуштате бријаче, будући да су топла и влажна подручја легло бактерија. Избјегавајте предио на кади или у туш кабини. Умјесто тога бријаче држите у комодицама изнад или испод лавабпа у купатилу.

Посебно је осјетљиво подручје око бикини зоне, па је хигијена бријача веома битна. Никада не позајмљујте бријаче и водите рачуна гдје их спуштате.

Дерматолози сматрају да уколико примијетите да ваш бријач није више добар или да је претјерано туп, савјет је да га баците и купите нови, било бријач, било замјенски дио. У том случају пожељније је прескочити бријање него се бријати неисправним бријачем. Бријање старим бријачем може довести до иритације, а интимна регија је посебно осјетљива, преноси Љепота и здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана