Грљење крава је нови свјетски тренд: Корисна забава која ослобађа од стреса

Кликс
Грљење крава је нови свјетски тренд: Корисна забава која ослобађа од стреса

Од козије јоге до такозваних звучних купки, свијет је данас пун нових велнес трендова који су створени за смиривање духа и тијела.

Нова пракса долази из Холандије, а ријеч је о грљењу крава које покреће ведрину и осмијех на лицу.

Стога, немојте се изненадити што је интернет све пунији фотографија на којима људи грле краве.

Холандски "koe kuffelen", што у пријеводу значи грљење крава, је пракса која је усредсређена на љековита својства животиња према човјеку, пише ББЦ.

Мажење крава обично започиње обиласком фарме, што је већ само по себи довољно опуштајуће за човјека. Потом слиједи неколико сати одмора поред краве. Њена топлија тјелесна температура, спорији рад срца и величина могу учинити грљење невјероватно умирујућим и терапијским искуством.

Сматра се да мажење крава повећава позитивност и смањује страс, и то појачавањем лучења оксицотина, хормона који се ослобађа приликом пријатних друштвених веза. Грљење с кравама може бити одлична емоционална подршка у случају када вам је потребна.

Ова корисна забава појавила се у руралним холандским провинцијама прије више од десет година, а сада је дио ширег холандског покрета за приближавање људи природи и животу на селу.

Данас многе фарме у Ротердаму, Швајцарској, па и у Америци нуде сесије грљења крава за ослобађање од стреса.

Мажење с кравама може бити од помоћи и самим животињама.

Истраживање из 2007. године у магазину Апплиед Анимал Бехавиор Сциенце наводи да краве показују знакове дубоког опуштања када се масирају на одређеним подручјима врата и горњег дијела леђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана