Ево зашто прије поподневног спавања треба попити кафу

GS
Ево зашто прије поподневног спавања треба попити кафу

Умјесто да се након поподневног дријемања осјећате будније и енергичније, некад се догоди управо супротно - осјећате се омамљено, помало мрзовољно, успорено.

Ријеч је о стању које се назива - инерција спавања и могуће га је избјећи.

"Инерција спавања је привремена дезоријентисаност и пад перформанси и/или расположења након буђења из сна. Људи могу показивати спорије вријеме реакције, слабије краткорочно памћење и спорије размишљање, закључивања, памћења и учење", кажу стручњаци за спавање у Kалму, апликацији која помаже у управљању стресом.

Стручњаци The Sleepa савјетују како избјећи инерцију спавања, а примарно је да припазите колико дуго спавате. Ово су њихови савјети:

Дријемајте не дуже од 20 минута у комаду, будући да вас дуже спавање може одвести у дубок сан, што може погоршати инерцију сна.

Умијте лице након што устанете јер то може помоћи у ублажавању омамљености и умора након дријемања. Изађите на Сунце или се смјестите близу неког јаког свјетла како бисте помогли свом уму да се пробуди и смањили симптоме умора.
Попијте шољицу кафе након дријемања или непосредно прије спавања, јер ће учинци кофеина почети дјеловати чим се пробудите.
Побољшајте сан ноћу.

"Вјероватније је да ће вас инерција спавања теже погодити ако нисте спавали претходну ноћ па је важно имати здраве навике спавања", појаснили су стручњаци, а преноси хуффингтонпост.цо.ук.

Дужина дријемања зависи од тога јесте ли раноранилац или ноћна птица

Брице Фараут, неуро научник из Центра за спавање у Паризу, наглашава да поподневно спавање не мора бити дуго да би било корисно. Савјетује прилагођавање дужине дријемања хронотипу, односно томе јесте ли раноранилац или ноћна птица.

"Код оних који рано устају, на примјер, раније послијеподневно дријемање дуже од 30 минута биће богатије регенеративним дубоким спороталасним сном (СWС) него РЕМ фазом спавања. За ноћне птице, исто дријемање у истом сату биће богатије РЕМ фазом сна него дубоким сном. За обнављајући сан на ћелијском нивоу, ноћне птице би морале да одложе дријемање за што је могуће касније послијеподне, али и да пазе да оставе размак од најмање шест сати између дријемања и ноћног спавања", појаснио је овај научник.

Уколико желите да мало одспавате и напунити се енергијом, али свакако желите да избјегнете инерцију која долази након спавања, важно је потпуно избјећи дубоки СWС сан, а то је једноставно - морате само кратко одспавати и спавати лаганијим сном, преноси 24сата.

"Попијте кафу непосредно прије дријемања. Наиме, кофеину је потребно око 20 минута да се активира па ће кафа спријечити да заспете дубоко. Такође, комбинација кофеина и дријемања побољшава когнитивне перформансе и будност више од било чега другог - каже Брице Фараут и додаје да би дријемање свакако требало практиковати јер јача имунитет и тиме омогућава тијелу да се лакше бори са болешћу.

Предности 10-минутног дријемања:

осјећаћете се освјежено
идеално прије важног састанка
врло дјелотворно у борби против поспаности
краткотрајно подстиче когнитивне способности (на два сата)
Недостаци: Ова метода не помаже код значајног недостатка сна и код хроничног умора.

Предности дријемања у трајању 20 до 30 минута:

подстиче будност више од два сата
ублажава бол
смањује стрес
јача имунитет
смањује ризик од кардиоваскуларних болести


Недостаци: Може изазвати омамљеност у наредних пола сата након буђења. Осим тога, временски вам је потребно најмање 30 до 40 минута кад се урачуна и вријеме потребно да би се утонуло у сан.

Предности дријемања у трајању сат до два:

побољшава будност и когнитивне способности током наредних пет сати
доприноси бољем памћењу
јача креативност
јача имунитет

Недостаци: Сат до два спавања током дана може резултирати инерцијом, одсутношћу воље за кретањем и радом. Такође, ова навика може пореметити ритам спавања и буђења код људи старијих од 60 година, проузроковати пад когнитивних способности и повећати ризик од кардиоваскуларних болести, преносе Вијести.ме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана