Да ли балзам помаже испуцалим уснама?

GS
Да ли балзам помаже испуцалим уснама?

Кожа усана је танка, па јој је потребна додатна заштита, а балзам за усне је један од најбољих и најпрактичнијих производа за додавање додатног слоја „оклопа“, посебно када је напољу вјетар јак и ваздух сув.

Међутим, неки балзами за усне заправо могу да погоршају иритацију и сувоћу, што доводи до потребе за наношењем (па самим тиме и куповањем) више производа.

Зато је важно да знате на шта треба обратити пажњу, а шта избјегавати када наносите одређене производе на усне.

Шта треба тражити, а шта избјегавати у балзаму за усне

Најефикаснији балзами за усне садрже састојке који привлаче влагу (познате као хумектанти), додају влагу и уље (емолијенси) и формирају заштитну баријеру за затварање влаге (оклузивни), рекао је дерматолог др Сем Аван за „Њујорк тајмс“.

Потражите производе који садрже вазелин (који се обично наводи као вазелин или бијели вазелин на етикетама), рицинусово уље и глицерин. Препоручљиво је да пронађете балзаме за усне који садрже и церамиде, уље сјемена конопље, диметикон, минерално уље и шиа путер. Кокос, авокадо и екстра девичанско маслиново уље такође помажу у његовању испуцалих усана.

Важно је запамтити да би усне требало да се третирају као и остатак коже, тако да, осим балзама, требало би да користите и креме/производе са заштитним фактором (чак и зими). Ово не само да ће заштитити од УВ оштећења које може да изазове сувоћу, већ и штете које изазивају опекотине од сунца и, у опаснијим случајевима, рак коже.

Састојке које треба да избјегавате су често они у којима највише уживате, као што су уље пеперминта, камфор и ментол, који пружају осјећају хлађења и пецкања. Ипак, они могу да изазову иритацију, па би требало да их избјегавате.

Такође је боље да не користите производе са мирисима попут нане, цитруса и цимета, са салицилном киселином, еукалиптусом и ланолином (маст која се добија из овчје вуне, која може бити алерген).

Многи популарни производи за усне садрже ове супстанце које иритирају усне. Иако могу привремено умирити стање, на крају могу изазвати толику иритацију и сувоћу, па се ствара потреба за честим наношењем балзама за усне и управо због тога дјелује као да је испуцала кожа у све горем стању, па постајете „зависни“ од њега.

Други начини да спријечите испуцале усне

Уз коришћење балзама за усне, задржавање хидратације може спречити испуцале усне. Пијте довољно воде или конзумирајте воће и поврће са великим процентом воде. Препоручљиво је и да користите балзам за усне преко ноћи, док спавате, да бисте „хранили“ усне и спријечили пуцање (посебно јер не можете да се хидрирате током спавања).

Ако вам се усне љуште или су иритиране, немојте их дирати или користити абразивни пилинг за усне, који може уклонити здраву кожу и погоршати пукотине.

Шта учинити када ништа не помаже

Ако су вам усне претјерано испуцале након неколико коришћења бројних производа, онда је вјероватно најбоље да посјетите дерматолога, посебно ако су вам усне постале болне или вас сврбе. То би могли бити знаци алергијске реакције или бактеријске инфекције. У овим случајевима, дерматолози могу прописати адекватну терапију, преноси Борба.ме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана