Сада је хидратација кључна: Пет савјета за савршену његу лица током јесен

ГС
Foto: Илустрација

Ушли смо у јесен и вријеме се мијења, тако се мијења и реакција наше коже на нове временске услове.

Током хладнијих мјесеци ваздух постаје сув, у отвореном, али и у затвореном простору због радијатора и разних видова гријања. Када кожа почне да губи влагу, баријера се може нарушити, узрокујући повећану осјетљивост, сувоћу и иритацију.

Зато је промјена рутине његе коже у јесен кључна да ваша кожа буде здрава и срећна током цијеле године.

1. Веома осјетљиву кожу хидрирајте колагеном или алое вером

Људи са осјетљивом кожом или стањима као што су псоријаза или екцем могу да доживе пецкање или осјетљивост данима (чак и недјељама) у прелазу из љета у јесен.

"Најбоље што можете да урадите је да хидрирате кожу етеричним уљима, серумима и кремама. Нахраните кожу еластином и колагеном да бисте помогли у процесу опоравка. Покријте кожу хладно обрађеном алојом и кремама док ваша кожа бива отпорна на хладноћу или љуштење", савјетују стручњаци.

2. Одлучите се за богатију хидратантну крему

Због промјена у окружењу, важно је прије спавања прећи на гушћу хидратантну крему. Морамо да предухитримо промјену временских услова тако што ћемо кожи додати више влаге и помоћи да је задржи.

3. Користите хидратантну крему за усне и креме за околоочно подручје

Ако ове двије ствари већ нису дио ваше рутине његе коже, требало би да буду у хладнијим мјесецима. Баш као и прелазак на гушћу хидратантну крему, додавање ових производа хидрира ваше усне и кожу око очију. Наша кожа не воли нагле прелазе, а додавање крема за усне и очи помаже у овој транзицији, истичу стручњаци.

4. Немојте често користити пилинге и ретиноиде

Смањите употребу пилинга и ретиноида. Влажност и високе температуре љети обично ублажују иритирајуће дејство локалних ретиноида и пилинга, вјероватно због повећане масноће коже.

5. Наставите да користите СПФ

Иако је УВ зрачење најјаче током љета, оно је и даље присутно током четири годишња доба. Крему за сунчање треба користити током цијеле године, јер помаже у смањењу ефеката УВ зрачења, које убрзава и повећава ризик од рака коже. Дерматолози препоручују да се придржавате дневног СПФ фактора од 30, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана