Одбијали су је због “превеликог носа”, а она је постала најплаћенији супермодел

Г.С.
Жизел Бундшен
Foto: АРХИВА | Жизел Бундшен

Радо се сјећамо деведесетих, времена у ком су модном пистом владале љепотице различитих лица и облика тијела; то је период када је природна љепота била на цијени, а пластична хирургија се сматрала “забрањеном” за манекенке” вишег ранга” или је макар била вјешто скривана.

Данас смо преплављени дјевојкама које изгледају апсолутно исто, те је осврт на жене које су красиле свјетске насловнице крајем прошлог вијека - право освјежење.

Жизел Бундшен, љепотица бразилског поријекла, један је од најуспјешнијих супермодела икада, а њен живот испуњен је многобројним остварењима на пословном и приватном плану.

- Љепота је чин - како “носиш” себе, а не ствар естетике - изјавила је манекенка.

Дјетињство и улазак у свијет моде

Рођена је у малом, руралном мјесту у јужном Бразилу, као једна од пет сестара, од оца универзитетског професора и мајке банкарске службенице. Жизел је одрасла у скромној породици.

Док је шетала шопинг центром, тадашњу 14-годишњакињу, која се дотад професионално бавила одбојком, уочио је модни агент једне од највећих светских агенција “Elite Modele Management”, с којим је потписала уговор. Двије године касније преселила се у Њујорк и дебитовала на тамошњој Недјељи моде.

- Све што вриједи долази са цијеном. Да бих постала модел - морала сам да напустим своју породицу. Да ли ми је било лако? Не, то је била жртва коју сам поднијела. Живот је изазов, а само уз изазове можемо да растемо и напредујемо.

Неки људи уђу у свијет моделинга због славе и друштвеног стила који он намеће, али за мене лично је то увијек била ствар просперитета, као неко ко долази из скромне породице, уочила сам прилику за стицање профита и развијање бизниса - истакла је она.

Како је добила надимак Тијело и постала „анђео“

Интернационално признање у модној индустрији стекла је 1997, када се појавила на насловници “Вог” магазина. А 1998. ходајући клизавом пистом за ревију “Киша” Александра Меквина, лансирала се у сам врх.

Наиме, тада јој је Меквин дао чувени надимак “Тијело”, због своје способности да виртуозно хода у вртоглаво високим штиклама по мокрој писти.

- Када ходам пистом не размишљам о чињеници да ме људи гледају, било би ми превише непријатно. Чим закорачим, удахнем дубоко и фокусирам се на удаљеност коју морам да пријеђем и завршну тачку, односно циљ. Попут спортисте - навела је манекенка.

Од 1998. до 2003. била је заштитно лице “Dolce & Gabanna” модне куће и красила њихових 11 узастопних кампања. Жизел је отпочела феномен знан као “повратак секси модела”, због својих несвакидашњих облина у тадашњем свијету моделинга.

Године 2000. потписала је уговор са “Victoria's secret” брендом и званично постала њихов анђео.

Исте године, као Викторијин анђео на писти је понијела чувени “црвени грудњак” вриједан 15 милиона долара који је ушао у Гинисову књигу рекорда као најскупљи веш икада направљен.

Но, иако је красила више од 7.000 насловница (што је ставља на друго мјесто, одмах иза принцезе Дајане), ову јединствену жену одбијали су више него једанпут.  Године 1997, нешто мало прије свог великог “пробоја”, била је одбијена чак 42 пута на аудицијама, због, како наводи, “превеликог носа”.

- Мој нос је тема одмалена. Сјећам се, имала сам 14 када ми је пришла жена и рекла: “Никада нећеш бити модел, немаш ти лице за то. Очи су ти премале, а нос превелики” - присјећала се она.

Али, у својој каријери сарађивала је са највећим именима модне индустрије и зарадила вртоглаве цифре, те је и те како оповргла предрасуде о стандардима љепоте. Од 2004. важила је за најплаћенијег супермодела, а повукла се 2015. године.

Приватан живот

На врхунцу своје славе, раних 2000-тих, Жизел је била у петогодишњој вези са Леонардом Ди Каприом. Пар се разишао због њеног пољуљаног менталног стања, а она је о томе овако говорила:

- Моја каријера је “горјела”, али сам почињала да упадам у депресију и добијам нападе панике. Потискивала сам то колико год сам могла јер сам сматрала да немам права да се тако осјећам, али на крају је ипак постало веће од мене. Нисам жељела да и даље “утишавам” бол са цигаретама, алкохолом и прекомјерним радом, већ да еволуирам и радим на свом менталном здрављу, а он је желио да остане исти и одбио је да пође са мном на то “путовање” - признала је манекенка у својој књизи “Лекције: Пут до сврсисходног живота”.

Годину дана након прекида са холивудским глумцем, Жизел је упознала рагбисту Тома Брејдија на састанку “на слијепо”, а пар се вјенчао 2009. Заједно имају двоје дјеце, сина Бенџамина и кћерку Вивијен.

Иако су важили за један од најпопуларнијих парова, у једном моменту премашујући чак и Анђелину и Бреда Пита по броју насловница, пар се разишао након 13 година брака. Остали су у добрим односима.

- Ако неком на овом свијету желим срећу - то је он. Истински, из дубине душе. Нема зле крви између нас, просто желимо другачије ствари од живота. Кад смо се упознали хтјели смо исто, сада се то промијенило. Некада растеш заједно, а некад да би напредовао, мораш да се одвојиш. То не значи да је љубав престала, већ да бираш себе. Ставити се на прво мјесто је деликатан плес, ствар баланса и ја се надам да ћу временом пронаћи неког ко ће се наћи са мном на средини - истакла је ова грандиозна жена.

Жизел је између осталог, врло успјешна бизнис жена као и велики хуманитарац и борац за очување планете. Наиме, она је амбасадор “Goodwill-a”, а сваке године њен бренд “Ипанама” бира различиту добротворну организацију којој дарује одређену суму од продаје. 

Године 2010. донирала је 1,5 милион долара за земљотресе у Хаитију, а само годину дана касније још један милион за Тохоку. Често организује аукције гдје продаје свој скупоцјени накит и гардеробу, а својој родној земљи Бразилу редовно донира огромне своте новца.

“Форбс” ју је рангирао на 15. мјесто “највеликодушнијих познатих личности”.

- Мени је једино важно да будем добар човјек и да радим ствари из срца - навела је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана