Нова обућа вам пропушта: Ово је најефикаснији начин да је учините водоотпорном

ГС
Foto: Илустрација

Са доласком кишних дана веома је битно какву обућу имамо, како бисмо се заштитили од кише и евентуалних прехлада.

Постоје двије главне методе ако желите да своју обућу учините водоотпорном: восак и водоотпорни спрејеви.

Ово нису методе које се користе за прављење професионалних водоотпорних ципела, али су довољне да неко вријеме заштите ваша стопала и дуговјечност материјала ваше ципеле. Који метод ћете користити зависи од бројних фактора, од којих је први материјал. Ако је ваша ципела направљена од коже одређена рјешења могу бити штетна за интегритет материјала.

Восак је обично безбиједан за употребу, док водоодбојни материјали могу у великој мјери да варирају у погледу прикладности за одређене ципеле. Платнене ципеле и ципеле направљене од синтетичких материјала могу издржати водоотпорне производе као што су спрејеви за ципеле, али такође могу бити подложни разним третманима воском. Ваша одлука такође зависи од тога колико времена имате на располагању.

Мазање ципела воском одузима много више времена и труда него коришћење обичног заштитног спреја. Међутим, већину спрејева је потребно поново нанети након само неколико ношења или чак сваки пут када носите ципеле по лошем времену, док восак углавном траје много дуже - понекад и до неколико мјесеци. Запамтите да технички ништа неће заштитити ваше ципеле 100% од воде.

Дуготрајно излагање води ће их поквасити, али је могућ висок ниво водоотпорности, што би требало да буде довољно да ваша стопала буду сува у већини ситуација. Само немојте очекивати да ћете моћи да пливате у њима, а да не поквасите ноге, пише Јутарњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана