Како да носите панталоне ако имате преко 50 година: Шест најбољих савјета стилиста

ГС
Како да носите панталоне ако имате преко 50 година: Шест најбољих савјета стилиста

Да сте нас пре десетак година питали које ће панталоне бити најмодерније у 2023, вероватно не бисмо погодили. Сада су у тренду модели који су некада били резервисани за оне најнеинспиративније ситуације, као када идете на разговор за посао. Готово да нема бренда који их у својој колекцији не поседује. Ипак, по мишљењу модних стручњака, овај крој панталона је ипак најприкладнији за жене преко 50 година.

Модел је класичан, удобан и једноставан за стилизовање, под условом да знате шта треба, а шта не треба да комбинујете. И, не, не морају да се стилизују формално, да се упаре са блејзером или послобвном кошуљом. Ако се питате како да их носите, ево и одговора. Портал БестЛифе је питао профи стилисте како се носе ове панталоне ако имате преко 50, а ево њихових најбољих савета...
1. Примените "правило трец́ине"
Ово модно правило заиста функционише. Свако тело које се гардеробом издели на три целине делује много лепше и виткије, каже сертификовани стилиста Елизабет Косич. Панталоне високог струка то раде аутоматски. Панталоне покривају доње две трец́ине вашег тела, а кошуља или блуза покривају горњу трец́ину.

"Тело делује више, виткије, плус висок струк помаже да се сакрије стомак", додаје Косич.

Упарите их са класичном мајицом, ролком, дугим блејзером... Такође можете носити џемпер до струка, тачније саме ивице панталона. 

2. Изаберите чврсту тканину
Бирајте тканине које су удобне, издржљиве и изгледају фантастично. За то, Енди Собрато, лични стилиста и консултант за имиџ, предлаже понте тканину (пунији жерсеј, мешавина памука и полиестера), посебно за хладније време.

"Ове врсте панталона су еластичне и погодне за жене различитих килажа и облика тела", каже Собрато. "Скоро делују као хеланке, а истовремено држе чврстину на деловима тела због којих се жене обично осећају несигурно."

Још једна сјајна тканина за панталоне је креп.

3. Широких ногавица и лаких материјала
Панталоне од прозрачних материјала са широким ногавицама су савршене за целу годину.

"Изаберите лагане материјале као што су тенсел, габердин или мешавине полиестера и одлучите се за плисиране детаље ако вам је тело шире изнад струка, или без набора ако сте ширих бокова", каже Косич. "Дужина нека буде максимална, нека иду чак преко обуће, тако ћете деловати елегантније и виткије. Упарите их са топом или мајицом, па чак и крац́им блејзером, јакном...

4. Модел до чланака
Ако предугачке панталоне нису ваш "фазон", бирајте краће моделе.

"Панталоне  до чланака су нешто душе од капри модела, а делују једнако елегантно. Уколико је прилика нешто званичнија, одлучите се за крој са фалтама, а за лежерније варијанте бирајте оне без набора. Ова врста панталона се најбоље се слаже са туникама, џинс јакнама и летњим сандалама или еспадрилама", додаје Косич. Такође су потпуно безвременске.

5. Изаберите обуц́у мудро
Ципеле које упарите са панталонама могу да направе огромну разлику у стилу. Ако изаберете сужени пар, испробајте нешто попут штикли, балетанки или мокасина. Ако одаберете пар широких ногавица, обућа нека буде "гломазнија".

"Тежиште треба да буде на дну - било да се ради о мокасинама, већим патикама или чизмама - тако се успоставља баланс између горње и доње половине тела. Високе потпетице и шпицасти модели салонки такође изгледају сјајно уз панталоне.

6. Добро процените свој број
Да би панталоне на вама изгледале добро, морају да савршено пристају вашем телу.

"Тачан конфенцијски број је једна од најважнијих ставки да бисте изгледали врхунски добро, иако се о њему најмање говори и највише се мења", каже Косич. "Панталоне могу или да помогну нашем изгледу или да га униште, посебно како старимо и када нам тело више није савршено затегнуто. Ако панталоне постају тесне или су вам превелике, рачунајте на то да их прекројите или, једноставно, замените новим."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана