Избор одеће и карактер: У каквој су вези и какву поруку ви шаљете?

ГС
Избор одеће и карактер: У каквој су вези и какву поруку ви шаљете?

Да ли сте се икада запитали зашто имате оне дане у којима желите да будете крајње елегантне, а потом оне друге у којима вам је сасвим свеједно у чему идете на посао? Данас сте расположене за бијели костим, а онда данима не излазите из сиве боје. Кључ за објашњење овог понашања крије се у психологији.

Да ли сте се икада запитали зашто имате оне дане у којима желите да будете крајње елегантне, а потом оне друге у којима вам је сасвим свеједно у чему идете на посао? Данас сте расположене за бео костим, а онда данима не излазите из сиве боје.

Начин на који изгледамо не зависи само од културног окружења, мјеста становања, земље, тренутне моде и материјалног статуса. Далеко чешће, ми свој изглед дизајнирамо на основу нашег физичког, емоционалног и менталног стања. Психолози тврде да је тај порив у нама, у ствари, праисконски.

Још прије настанка цивилизације човек се служио невербалном комуникацијом.

Изградња сопственог стила само је модерна опција слања поруке о себи самом.

Избор одеће може да се сведе на два психолошка шаблона.

Први је шаблон шкољке. За неке од нас одјећа је чаура у коју желите да се сакријете и да постанете невидљиви. Неутралне боје, неупадљиви кројеви, изостанак накита је карактеристичан за периоде када пролазите кроз кризу или сте само лоше расположени. На подсвјесном нивоу покушавате да се сакрију од невоља и да спријечите људе да се заинтересују за вас.

Други шаблон је шаблон светлуцавог папира. Ако сте овај тип особе, вама одећа служи за привлачење пажње, попут светлуцавог пак – папира. Покушавате да се облачите изазовније, да искажете поруку или став својом одјећом. Било да сте трендсетерка или даркерка – ви својом појавом шаљете јасну поруку о себи.

Избор одеће и карактер – какву поруку ви шаљете?

Претерано порицање моде, стила и донекле презирни однос према изгледу говори о немарној особи или прикривеном психолошком проблему и може да изазове неповерење код других људи.

Изазовна и нападна одећа откривају дубоку жељу за прихватањем. Обично, жене и мушкарци се опредељују за овај стил облачења када траже партнера.

Неутралне боје, децентан накит указују на интровертну или благо неповерљиву особу. Ова особа жели свет да држи на дистанци.

Необичан аксесоар обично шаље поруку да је особа која га је изабрала далеко сложенија него што то открива на први утисак.

Јарке боје указују на неконвенционалну особу, врло вероватно срдчану и отворену.

Како избор одеће утиче на наше понашање?

Баш као што избором одеће утичемо на слику других о нама, тако утичемо и на своје понашање. Гардероба коју бирамо је нека врста костима и омогућава нам да, по потреби, отпустимо поједине стране наше личности.

Најбољи пример је благо заводљиво понашање и самопоуздање које осјетимо када обучемо високе штикле и хаљину.

Како да гардеробом пошаљете поруку коју желите?

Апсолутно је могуће да се поиграте са првим утиском и да гардеробом подстакнете одређено мишљење о себи и пре него што разговор заиста почне. Али, морате водити рачуна да не одступите исувише од свог стварног карактера. Рецимо, ако је ваш стил шала, отворена конверзација, гестикулација, строго пословно одјело без иједног украса може да изазове контраефекат. Једноставно, послаћете контрадикторне поруке својим понашањем и својим изгледом и то ће да изазове неповерење код других људи, преноси nadlanu.com.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана