На шта требате обратити пажњу уколико желите минивал?

GS
Foto: Facebook

Минивал је поступак за постизање трајних коврџи путем хемијске обраде косе. У 20. вијеку био је најпопуларнији третман за трајну фризуру, но данас постоји много нових информација о којима бисте требали промислити прије него што се одлучите на овако трајан и бесповратан корак.

Обратите пажњу

Минивал је хемијски третман косе, а коврџе се постижу тако што хемијски састојци ломе власи косе како би се оне лакше коврџале. Складно томе, пожељно је да коса није третирана прије одласка на минивал. Уколико редовно мијењате боју косе, користите топлотне алате за обликовање или знате да вам је коса оштећена, причекајте неколико мјесеци или ошишајте оштећене дијелове како бисте избјегли веома уништену косу.

Сува и оштећена коса такође може узроковати лоше резултате минивала, посебно ако сте претходно бојили косу у плаво или користили избјељивач, тј. хидроген. Минивал се препоручује радити на природној и нетретираној коси јер ће резултати и коврџе тада најбоље успјети. Прије одласка на минивал такође је препоручљиво консултовати се с фризером који ће проводити поступак како би вам указали које су најбоље опције и могући исходи.

Одржавање коврџи

Уз познати хемијски начин постизања трајних коврџи, данас је могуће постићи коврџе уз помоћ “топлог” поступка минивала. Овом методом коврџе се добивају тако што је коса омотана око округлих калупа који се неколико сати одржавају на одређеној температури. Топли поступак ипак није толико дуготрајан нити има резултат густих коврџи већ благих валова који се брже опуштају, иако пружају волумен и дуготрајност фенираних фризура.

Минивал се сматра трајном фризуром, но погрешно је мишљење да је обликовање косе тада готово. Напротив, трајне коврџе потребно је стилизовати, пазити како сушимо и користити одговарајуће производе који ће пружити најбоље стилизовање.

По изласку из салона потребно је причекати минимално 2-3 дана прије прања косе шампоном и регенератором.

Дубинска њега косе након трајне фризуре је пријеко потребна за одржавање здраве и сјајне косе, посебно ако је по природи суха. Природне или професионалне маске за косу препоручљиво је користити барем једном у двије седмице, а регенератор је обавезан након сваког прања косе те као помоћ при чешљању.

Одаберите производе намијењене за суву и коврџаву косу те лагане формулације које неће отежати косу. Креме и гелови за коврџе помоћи ће вам обликовати и уредити коврџе, за разлику од пјене за косу која може узроковати исушивање. Како бисте спријечили накупљање производа на коси, користите прочишћавајуће шампоне.

Стручни фризер

Такође, пожељно је избјегавати топлинско обликовање косе или сушење косе феном, док је вода са хлором, попут оне у базенима, изузетно штетна за коврџе.

Уколико размишљате о провођењу минивала, потребно је добро истражити и распитати се у којем ћете фризерском салону урадити тај поступак. Фризер би требао бити стручно оспособљен и добро познавати темпирање хемикалија на коси.

Прије него што се уопште одлучите на минивал, посјетите салон о којем размишљате за консултације како бисте били сигурни да фризер зна шта тачно желите и који облик коврџа бисте хтјели постићи. Узмите времена јер су резултати минивала бесповратни док год вам коса не израсте. Танка коса поготово је подложна оштећењу, што треба имати на уму током поступка, посебно јер упија хемикалије много брже од дебљег типа коса те је за читав процес потребно много мање времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана