Глад за конзумеризмом: Како је настао "Black Friday" и шта суштински представља

Кликс
Foto: Илустрација

"Блацк Фридаy" је дан снижених цијена, датира још од 50-их година прошлог вијека, а масовност је стекао 2000-их година. Овај петак је одлична прилика да по нижој цијени купите оно што вам је потребно, али још боља прилика трговцима да зараде.

Постоје различите теорије о томе како је настао "Black Friday", односно посљедњи петак у новембру када су у радњама широм свијета велика снижења на разну робу. Обиљежавање је прво почело у САД-у, а затим се то проширило и на Европу па и на Босну и Херцеговину.

Једна од теорија о настанку Black Friday-a, "празника" за купохоличаре, јесте да се на тај дан по повољнијим цијенама трговало Афроамериканцима, односно робовима. Затим, да су два финансијера с Wall Street-a 1869. године на тај дан одлучила купити што већу количину злата на берзи надајући се да ће тако цијене много скочити и да ће они затим продати то злато. Међутим, они су тим потезом само гурнули берзу и све дионице у слободан пад и тако су банкротирали скоро сви.

Једна од најутемељенијих теорија је из 50-их година у Филаделфији. С обзиром на то да је "Black Friday" дан који у Америци долази након Дана захвалности и велике су гужве на улицама, огранизују се манифестације, полицајци су тај дан назвали "Black Friday" како би описали хаос који се тада догађа. Велику циркулацију људи трговци су сасвим природно препознали те гужву и хаос на улицама почели претварати у "златну коку".

Откако је тај дан популаризован на овај начин, он обиљежава и почетак шопинг сезоне која у САД-у траје наредних мање од мјесец. Black Friday је ипак дан када трговци током те сезоне остварују максимални профит. Такође, с обзиром на то да је у питању крај године, овај петак је прилика трговцима да "очисте" своје стање, продају вишак робе и слично.

С обзиром на то да живимо у вијеку конзумеризма, свијету није требало много да усвоји идеју снижених цијена, данас имамо продужени Black Friday који траје и током викенда, а неријетко снижења почну и прије самог петка. Такође, у први понедјељак након Black Friday-а обиљежава се Cyber Monday, када онлине трговине снижавају своје цијене.

С обзиром на то да је "Black Friday" осмишљен зарад профита трговаца и да су снижења најбољи начин за остваривање профита, купци би требало да буду рационални и да не купују ствари које им нису потребне само зато јер су на снижењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана