Да ли косу треба рашчешљавати док је мокра или је боље сачекати да се осуши?

ГС
Foto: илустрација

Када је коса у питању нема љепшег осјећаја него када чешљем можете глатко да прођете кроз њу.

Све што је више чешљате она постаје све меканија и заглађенија.

Ипак у реалности је ситуација често другачија. Чим кренете са чешљањем ту су чворичи и друга оштећења која настају због сушења феном, фарабања, третирања хемикалијама. Чак и једноставна радња попут чешљања може да уништи косу ако нисмо довољно опрезни.

Постоји много различитих мишљења који је најбољи начин за чешљање косе, какву четку треба да користимо, колико често, да ли у чешљање треба укључити и неке производе за његу косе.

У зависности од текстуре, стручњаци тврде да се одређени типови косе уопште не морају чешљати. Постоје бројне дилеме, а једно питање је изазвало прави сукоб мишљења: "Да ли косу треба чешљати док је мокра?"

Као и сваки други дио тијела и коса је индивидуална ствар, што значи да нешто што функционише код једне особе можда неће функционисати код друге... Одговор на ово питање није лак, јер зависи од многих фактора као што је текстура косе, дужина и опште стање длаке.

Одговор на ово питање дала је дератолошкиња Лана Бижељ.

За почетак, чешљање је замишљено као процес којим се побољшава стање косе расчешљавањем. Дерматолошкиња каже да се њиме умањује пуцање власи и стварање чворова. За многе је чешљање мокре косе рутина, али оно може да оштети косу, нарочито ако се не чешљате правилно.

За особе с равном косом чешљање мокре косе може донијети више штете него користи.

Треба имати на уму да је коса најосетљивија када је мокра. Чешљање у таквом стању може преоптеретити и оштетити косу. Коса је најчешћа када је сува - тврди она.

За особе са коврџавом и таласастом косом важи другачије правило. Ако сте некада покушали да рашчешљавате коврџаву косу кад је сува одмах сте могли да схватите да је то грешка. Дерматолошкиња наглашава да чешљање мокре коврџаве косе смањује могућност њеног ломљења и оштећења фоликула длаке.

Лана Бижељ наводи да нега косе започине још приликом туширања.

Не вјерујем у то да је рашчешљавање косе увијек неопходно. Умјесто тога, требало би се фокусирати на то да је не умрсимо током прања и наношења регенератора - каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана