Црвена боја: Недодирљиви класик који никад не излази из моде

ГС
Foto: Илустрација

Црвени комади атрактивни су у свако годишње доба, али посебно одушевљавају у вријеме празника, првенствено због утиска свечаности којим придоносе сваком аутфиту.

Црвена хаљина је класик с којим баш никад не можете погријешити, црвене штикле одличне су за елегантно унапређење већ толико пута виђене комбинације, а црвени блејзер ефектан је комад којим лако можете подићи једноставну хаљину или омиљену комбинацију с хлачама.

Црвена боја одавно има посебно мјесто у свијету моде и поп културе, а многи је сматрају недодирљивом - бојом која никад не излази из моде и која, без обзира на трендове, постиже ефекат одушевљења.

У психологији је познат "ефекат црвене хаљине", који објашњава зашто жена одјевена у црвено привлачи пажњу, а дугогодишња истраживања су показала да је управо црвена боја она коју прву уочавамо, јер је наш мозак тако програмиран.

Од првих Најк патика које је избацио Мајкл Џордан, преко лога које користе брендови као што су Кока-Кола, Лего и НетфлиКС па све до Ријанине хаљине с додјеле "Гремија", постоји посебно објашњење зашто је црвена боја толико примамљива људском оку. Кад је о високој моди ријеч, на спомен црвене боје многи замишљају гламурозне хаљине куће "Валентино", којима је италијански дизајнер деценијама одушевљавао у својим колекцијама, али за пробој црвене боје на писту заправо је заслужан Баленсијага. Славни шпански дизајнер почетком прошлог вијека инспирацију је пронашао у кардиналима које су сликали Веласкез и Гоја, те је своје бројне креације представио у кардинал црвеној боји, која и дан-данас има култни статус.

Без обзира на то волите ли одважну бордо или њежне нијансе руже, црвена боја је савршена за оживљавање ормара по хладном зимском времену.

Црпећи инспирацију из лишћа које пада с дрвећа у јесен и весеља које долази у вријеме празника, црвена не само да је идеална прелазна боја, већ изгледа невјероватно на сваком комаду. Од руменила и ружева за усне до модних додатака и одјевних предмета, ношење црвене боје током хладнијих мјесеци у години може претворити сваки изглед из досадног у сањив, привлачан и шик, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана