Многи уносе нарцис у кућу: Која је симболика овог цвијета и како да што дуже буде свјеж

ГС
Многи уносе нарцис у кућу: Која је симболика овог цвијета и како да што дуже буде свјеж

Знамо да је прољеће иза ћошка, а са њим и расцвјетана башта. Ништа не указује на најљепше годишње доба од башта пуних нарциса.

Нарциси су једна од најпопуларнијих прољећних луковица због својих задивљујућих златних боја.

Симболизују поновно рођење и нове почетке. Брига о нарцисима је прилично једноставна, а једном када их засадите, жељећете да их из године у годину имате.

Поријеклом су из сјеверне Европе и узгајају се у умереној клими широм свијета. Званични су цвијет Велса и традиционално се носе на Дан Светог Давида, који се обиљежава 1. марта.

Постоји између 13.000-25.000 варијација нарциса, али најпопуларније су сорте трубе. Постоји 13 главних врста нарциса које се обично узгајају у баштама, али отприлике 13.000-25.000 различитих сорти у свакој дивизији. Најчешће сорте укључују већ поменуте труба нарцисе, ту су и дупли нарциси, Триандрус и други.

Многима је овај цвијет омиљени дио прољећне декорације, па ако ријешите да освежите свој дом величанственим букетом нарциса, ево како да вам што дуже опстане:

Када исијечете нарцисе из баште, ставите их у канту топле воде и оставите их на хладном мјесту 2-3 сата како би се стабљике стврднуле. Пошто нарциси садрже токсине у својим стабљикама, обавезно држите цвијеће подаље од других сорти како не бисте убили друге биљке.

Када су нарциси спремни за стављање у вазу, прережите сваку стабљику тако да дуже трају. Обавезно исијеците стабљике под топлом водом и под благим углом како бисте спречили мехуриће ваздуха и омогућили цветовима да брзо упијају воду.

Распоредите цвеће

Напуните вазу топлом водом и храном за цвијеће и почните да аранжирате нарцисе. Имајте на уму да ови прољећни цвјетови садрже млијечни сок који може да отрује друго цвјеће, тако да ако желите да их мијешате са другим сортама, имате двије могућности: сачекајте 24 сата да направите мијешани букет или ставите нарцисе у одвојену вазу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана