Знате ли зашто вам очи сузе док сјецкате лук?

Срна
Foto: klix.ba

Лук је саставни дио великог броја јела, а многи док припремају оброк сјецкају лук, а очи им непрестано сузе. Знате ли разлог због којег вам очи сузе док режете лук?

Прије него кренемо у појашњавање како резати лук, а да вам не сузе очи, навешћемо разлоге зашто нас лук тјера на плач. Како лук расте, апсорбира сумпор из тла и претвара га у аминокиселине. Кад су њихове ћелије оштећене (тј. кад је лук нарезан на кришке), те киселине долазе у контакт с ензимима који катализирају низ реакција које на крају доводе до ослобађања хлапљивог хемијског споја званог syn-propanethial-S-oksid који чини да очи пецкају и сузе.

То је разлог, али која су рјешења? Постоје двије главне стратегије: можете спријечити ослобађање хемијског споја или заштитити очи.

Да бисте заштитили очи, једноставно их покријте. Додатна предност контактних лећа је та што дјелују као баријера, спрјечавајући да хемијски спој дође у контакт с површином мојих очију. Наочале такође добро функционишу, као и заштитна маска за лице.

За борбу против суза док сјецкате лук користите оштар нож. Тупи нож ломи, а не сијече, наносећи више штете ћелијама лука и ослобађајући тако више споја који изазива сузе.

Можете и охладити лук. Расхлађени огуљени, преполовљени лук у фрижидеру или у здјели с леденом водом 30 минута може умањити учинак хемикалије.

Како Кејт Винзлоу и Гај Амбросино објашњавају у књизи Онионс Етсетера, и ниске температуре и вода чине syn-propanethial-S-oksid мање хлапљивим. Из истог разлога, неки људи предлажу да држите влажни ручник или здјелу воде у близини даске за резање док радите.

Кад завршите с резањем, добро очистите руке - Винзлоu и Амбросино препоручују трљање дланова с пола изрезаног лимуна прије прања сапуном и водом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана