Знате ли зашто су банане најчешће под бројем 1 на вагама у трговинама?

ГС
Foto: Илустрација

Вјероватно сте примијетили да се одређени производи у тржним центрима распоређују по устаљеним правилима, но то није ништа случајно.

Производи који се највише купују и који су скупљи најчешће се редају у нивоу очију на полицама, док су они јефтинији често на дну.

А слично је и с ознакама и наљепницама на самој роби.

Многи су примијетили како су банане најчешће број један на електронској ваги у трговинама, но знате ли зашто је то тако?

Наиме, није ријеч о никаквом маркетиншком трику, разлог је искључиво техничке природе.

Банане су, највише тражен производ, и како би се олакшао процес мјерења на ваги трговци јој најчешће додјељују број 1. За остале артикле шифре се добивају тако да како се појави нови производ, тако добије прву сљедећу шифру.

Банане су доступне цијеле године и увијек се добро продају, без обзира на то које је доба године, колико им је цијена скочила и гдје се точно налази дућан у којем се продају.

Због тога је најпрактичније дати им типку број један како их купци не би дуго тражили. С тим дјеломично има везе и абецеда, пишу неки медији, но предност у овом случају ипак има продаја и популарност тог воћа јер, примјерице, ананас или авокадо углавном нису прије банана на вагама, преноси Klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана