Знате ли зашто никада не бисте требали скидати кору са сира

ГС
Знате ли зашто никада не бисте требали скидати кору са сира

То је кора која се природно јавља током процеса прављења сира. Неки сиреви, попут пармезана имају кору која се може употребити током кухања, док неки други сиреви имају премаз који треба да уклоните.

Ако имате навику скидати кору са сира, радите погрешну ствар. Стручњаци за сир кажу да је кора јестива и да је она та која му даје укус и текстуру.

Коре којих сирева су јестиве?

Технички, готово све коре су јестиве, поручују стручњаци из ове области. Ипак, неке су боље од других. Коре сирева бри и камембер су добар примјер за то, јер су пуне укуса које заиста желите да искусите. Без коре, ови сиреви се једноставно претварају у желатинасту масу.

Заправо, код већине таквих сирева кора је оно што побољшава њихов укус. Произвођачи сира потапају их у посебну саламуру, тако да се кора развија паралелно са овим дивним и посебним укусима.

Коре којих сирева су добре за кухање?

У питању су коре тврдих сирева, попут пармезана. Због тога кухари у припреми разних супа и бујона најрадије користе управо ове коре, пуне укуса.

Стога, када припремате супу, чорбу или бујон за рижото, поврћу једноставно додајте кору неког тврдог сира, па оставите да кључа најмање два сата. Након тога, преосталу кору једноставно баците. На тај начин добит ћете богати бујон, односно основу за припрему рижота, сосова и других јела.

Осим тога, кору сира можете тостирати на шпорету или у рерни – тако ћете добити дивну хрскаву кору коју можете додати салатама, потажима и другим сличним јелима.

Како кора сира може побољшати укус других јела?

Као што кору сира можете користити за обогаћивање супа и сосова, исто тако можете је додати другим намирницама како бисте побољшали њихов укус, попут маслиновог уља. Тврда кора пармезана даће маслиновом уљу оштар, сирасти укус, који ће се савршено слагати са разним салатама.

Наравно, кору сира можете користити и за припрему многих других јела – од рижота до парадајз соса. Кора пармезана је, рецимо, фантастична за прављење парадајз чорбе, само у том случају будите пажљиви приликом додавања соли, да не бисте претерали, преноси Кликс.ба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана