Знате ли шта значе наљепнице на бананама и другом воћу, откривају важне податке

ГС
Знате ли шта значе наљепнице на бананама и другом воћу, откривају важне податке

Најчешће на бананама, али често и на другим комадима воћа, наљепнице на кори су нешто што већина људи не погледа, већ инстинктивно скида прије јела. Чак и ако их примијете, ријетко ко зна што те декларације значе.

Осим евентуалног назива произвођача, на декларацији се треба налазити и бројка која открива важне податке о начину узгоја тог воћа. Декларације се првенствено односе на воће које је увезено из иноземства, а ово је значење тих бројева:

Наљепница с четири броја

Код овог воћа које на себи има декларацију с четири броја која почиње с бројем 3 или 4, то значи да је узгајано с умјетним гнојивима, односно по пољопривредним правилима која су вриједила у посљедњих 50-ак година. Такви лимуни су на примјер означени с 4033, док банане носе бројеве 4011.

Наљепница с пет бројева

Ако воће на себи нема четири броја, већ пет - од којих је први број 9, то означава да је воће органског узгоја. Таква декларација гарантује да је воће узгојено без гнојива и пестицида. На примјер, органски узгојене банане носе бројку 94011.

Прва бројка на декларацији је 8

Ово је можда и најважнија декларација те представља воће које је генетски модифицирано, а препознаје се по пет бројева од којих је први увијек знаменка 8. Такве банане имају на себи бројку 84011.

Еко декларација

Да би воће и поврће носили ознаку "еко", морају бити испуњени и услови који се односе на поступке у складиштењу и транспорту. Тако се, за разлику од воћа и поврћа из конвенционалног узгоја, оно не смије прскати хемикалијама, зрачити, као ни подвргавати било каквим процесима који на умјетан начин продужују рок трајања и одржавају привид свјежине.

Разлика између "природно" и "еко"

Између еколошких и природних производа постоји разлика. Многи људи, међутим, не знају да су природни ако нису прерађивани или су само минимално прерађени. Они, за разлику од еколошких, немају цертификате, нити је њихова производња системски контролисана, а нема података ни о кориштењу конзерванса, преноси Кликс.ба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана