Знакови који показују да претјерујете са кафом

ГС
Foto: Илустрација

Кафа је једно од омиљених пића многих људи, али поједини знакови могу вам дати и озбиљна упозорења.

Конзуменити кафе, уживају у њеном укусу, па некада ни не обрате пажњу колико шољица су попили у току дана. Ипак, неки знакови могу бити главни показателљи да сте претјерали са њеном конзумацијом.

Узнемирени сте

Од превише кафе можете да постанете поприлично нервозни, кофеин стимулише средњи нервни састав, док он истовремено повећава ниво адреналина, допамина и глутамата. Ова комбинација може довести до тјескобе, нервозе, убрзаног рада срца, раздражљивости, па чак и бијеса.

Енергија вам пада током дана

Кафа вас може врло брзо разбудити и дати вам налет енергије, али када се та енергија потроши доћи ће и до врло снажног пада. Нека истраживања показала су и како кофеин може уништити продуктивност, што може довести до забушавања на послу. 

Често морате у тоалет

Кофеин је диуретик, што значи да ћете испијањем кафе чешће уринирати, поготово ако кафу не пијете често. И док истраживања показују како од кавфе заправо не можете дехидрирати, ако уз њу не пијете довољно воде ваше тијело неће добијати довољно течности.

Поремећен сан

Истраживања су показала да кафа може да поремети сан, чак и ако сте посљедњу шољицу испили шест сати прије одласка у кревет. Кафа такође може пореметити дневни ритам вашег организма, због чега чете се можете осјећати уморно и успорено, преноси ddl.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана