Зимски напици за празничне дане: Чаролија по домаћем рецепту

Глас Српске
Зимски напици за празничне дане: Чаролија по домаћем рецепту

Кафа са медом Класичну јутарњу кафу замијените кафом са медом. Лако се прави, идеална је за почетак дана - угрејаће вас и орасположити већ при првом гутљају. Кухињом ће се раширити пријатни мириси топле кафе и меда, и дан ће сигурно бити посебан.

Састојци за једну шољу:

 

0,5 дл воде

0,5 дл чоколадног млијека

1,5 дл млијека

1 супена кашика меда

1 кафена кашика инстант кафе

 

Помијешајте мед и инстант кафу и загрејте воду до кључања, па прелијте смјесу. Измијешајте добро да се мед и кафа растопе, па долијте чоколадно млијеко и млијеко. Ако желите, можете додати слатку павлаку или шлаг. Наспите кафу у омиљену шољу и уживајте.

 

Топла чоколада са кикирики-путером

 

Волите топлу чоколаду и путер од кикирикија? Спојите ова два састојка у једну шољу и добили сте савршену комбинацију. Истина је да је потребно мало више времена да се спреми ова предивна посластица, али чим буде готова уживаћете у богатом укусу.

 

Састојци: (за 8 шоља)

 

1 шоља чоколадног млијека у праху или какао праха

8 шоља топле воде

¾ шоље чоколадног сирупа

¼ шоље путера од кикирикија

2 кашичице ваниле у праху

 

У шерпи помијешајте топлу воду, чоколадно млијеко у праху и чоколадни сируп, па на лаганој ватри кувајте четири сата или на јакој ватри кувајте сат и по времена уз непрестано мијешање. У тако припремљену смјесу додајте путер од кикирикија и ванилу, па добро измијешајте. Послужите породици и пријатељима и уживајте не бројећи калорије.

 

Кувано вино

 

Традиционални зимски напитак, кувано вино, воле чак и они које баш и не усрећују прве пахуље снијега и први мраз. Кувано вино не само да је укусно, већ и некако мирише на празнично поподне. Пијте га у друштву, са породицом и сигурно ћете уживати. Постоји више рецепата за кувано вино, а овај је посебан, помало неочекиван, и сигурно ће вам се свидјети.

 

Састојци:

 

кришка лимуна (са кором)

кришка поморанџе (са кором)

1 литар црвеног или црног вина

шипка цимета

каранфилић

чашица вињака или коњака

четири кашике шећера

биљни или воћни чај (најбоље шумско воће)

Оперите лимун и поморанџу и исијеците их на кришке. Сипајте вино у посуду и полако загријавајте. Додајте комаде воћа, каранфилић и вињак. Промијешајте с времена на вријеме и сачекајте док не буде врело. Убаците шипку цимета, све вријеме водећи рачуна да вино не прокључа. Додајте шећер, сипајте у чаше и ставите кесицу чаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана