Zimski napici za praznične dane: Čarolija po domaćem receptu

Glas Srpske
Zimski napici za praznične dane: Čarolija po domaćem receptu

Kafa sa medom Klasičnu jutarnju kafu zamijenite kafom sa medom. Lako se pravi, idealna je za početak dana - ugrejaće vas i oraspoložiti već pri prvom gutljaju. Kuhinjom će se raširiti prijatni mirisi tople kafe i meda, i dan će sigurno biti poseban.

Sastojci za jednu šolju:

 

0,5 dl vode

0,5 dl čokoladnog mlijeka

1,5 dl mlijeka

1 supena kašika meda

1 kafena kašika instant kafe

 

Pomiješajte med i instant kafu i zagrejte vodu do ključanja, pa prelijte smjesu. Izmiješajte dobro da se med i kafa rastope, pa dolijte čokoladno mlijeko i mlijeko. Ako želite, možete dodati slatku pavlaku ili šlag. Naspite kafu u omiljenu šolju i uživajte.

 

Topla čokolada sa kikiriki-puterom

 

Volite toplu čokoladu i puter od kikirikija? Spojite ova dva sastojka u jednu šolju i dobili ste savršenu kombinaciju. Istina je da je potrebno malo više vremena da se spremi ova predivna poslastica, ali čim bude gotova uživaćete u bogatom ukusu.

 

Sastojci: (za 8 šolja)

 

1 šolja čokoladnog mlijeka u prahu ili kakao praha

8 šolja tople vode

¾ šolje čokoladnog sirupa

¼ šolje putera od kikirikija

2 kašičice vanile u prahu

 

U šerpi pomiješajte toplu vodu, čokoladno mlijeko u prahu i čokoladni sirup, pa na laganoj vatri kuvajte četiri sata ili na jakoj vatri kuvajte sat i po vremena uz neprestano miješanje. U tako pripremljenu smjesu dodajte puter od kikirikija i vanilu, pa dobro izmiješajte. Poslužite porodici i prijateljima i uživajte ne brojeći kalorije.

 

Kuvano vino

 

Tradicionalni zimski napitak, kuvano vino, vole čak i oni koje baš i ne usrećuju prve pahulje snijega i prvi mraz. Kuvano vino ne samo da je ukusno, već i nekako miriše na praznično popodne. Pijte ga u društvu, sa porodicom i sigurno ćete uživati. Postoji više recepata za kuvano vino, a ovaj je poseban, pomalo neočekivan, i sigurno će vam se svidjeti.

 

Sastojci:

 

kriška limuna (sa korom)

kriška pomorandže (sa korom)

1 litar crvenog ili crnog vina

šipka cimeta

karanfilić

čašica vinjaka ili konjaka

četiri kašike šećera

biljni ili voćni čaj (najbolje šumsko voće)

Operite limun i pomorandžu i isijecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrijavajte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promiješajte s vremena na vrijeme i sačekajte dok ne bude vrelo. Ubacite šipku cimeta, sve vrijeme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, sipajte u čaše i stavite kesicu čaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana