Зелено поврће и сјеменке на тањиру

Глас Српске
Зелено поврће и сјеменке на тањиру

Веган кето исхрана заснована је на смањеном уносу угљених хидрата и шећера. Овај начин исхране подразумијева много зеленог поврћа, коштуњавих плодова, сјеменки и здравих масноћа, као што су маслиново и кокосово уље.

- Иако многи мисле да је здрава храна скупа, моје искуство је потпуно другачије. На примјер, за 20 марака можете да купите пуне кесе поврћа које вам може потрајати неколико дана - каже фитнес инструкторка Ана Сарић.

Предлаже да коштуњаве плодове увијек купујете на вагу, јер су они одлични да засите између оброка, код куће или на послу. Неколико бадема, љешника или сирових индијских ораха сасвим је довољно док чекате да припремите конкретан оброк.

- Припремајте оброке који не захтијевају много времена за припрему, а то је кувано или печено поврће и свјеже салате у комбинацији са сјеменкама. Можете правити и здраве куглице од кокосовог брашна, кокосовог уља, органског какаоа и стевије. Здрава чоколада припрема се од кокосовог уља, органског какаоа и стевије - савјетује Сарићева.  

Још једна заблуда, додаје, јесте да не уносите протеине ако не једете месо.

- Брокула је веома богата протеинима, као и леблебија. Кокосов, бундевин или конопљин протеин, који су вегански облик протеина,  идеални су за шејкове. Јесен је богата воћем и поврћем у разним бојама које нам обезбјеђује богате нутритивне вриједности за виталан и здрав организам - подсјећа Сарићева, додајући да су зачини веома важни и здрави.

Од зачина препоручује куркуму или, како је многи зову, жуто злато, ђумбир, цимет, хималајску со, шарени бибер, босиљак, оригано, рузмарин…

Примјер ручка

два празилука

паковање шампињона

кикирики или индијски орах

маслиново уље

бибер

со

краставци

Припрема: Насјецкати празилук на ситне колутиће и пећи на маслиновом уљу док не омекша. Додати шампињоне насјецкане на тање комадиће, со, бибер, 50 грама кикирикија или индијског ораха. Пећи 10-15 минута у тави. Уз то можете послужити салату од два нарезана краставца на колутиће или мању главицу зелену салате.

Десерт

50 грама органског какаоа

100 грама мљевених бадема

2 штапића ванилије или неколико капи екстракта ванилије

100 грама мљевених љешника

100 грама кокосовог брашна

100 грама кокосовог уља

1 кашика цимета

1 до 2 кашике стевија кристал шећера или праха

100 грама цијелих љешника

 

Припрема: Измијешати добро све састојке и када смјеса буде густа и љепљива, обликовати куглице, ставити један цијели љешник у сваку куглицу и уваљати их у кокосово брашно. Куглице држати у фрижидеру, можете их јести неколико дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана