Zeleno povrće i sjemenke na tanjiru

Glas Srpske
Zeleno povrće i sjemenke na tanjiru

Vegan keto ishrana zasnovana je na smanjenom unosu ugljenih hidrata i šećera. Ovaj način ishrane podrazumijeva mnogo zelenog povrća, koštunjavih plodova, sjemenki i zdravih masnoća, kao što su maslinovo i kokosovo ulje.

- Iako mnogi misle da je zdrava hrana skupa, moje iskustvo je potpuno drugačije. Na primjer, za 20 maraka možete da kupite pune kese povrća koje vam može potrajati nekoliko dana - kaže fitnes instruktorka Ana Sarić.

Predlaže da koštunjave plodove uvijek kupujete na vagu, jer su oni odlični da zasite između obroka, kod kuće ili na poslu. Nekoliko badema, lješnika ili sirovih indijskih oraha sasvim je dovoljno dok čekate da pripremite konkretan obrok.

- Pripremajte obroke koji ne zahtijevaju mnogo vremena za pripremu, a to je kuvano ili pečeno povrće i svježe salate u kombinaciji sa sjemenkama. Možete praviti i zdrave kuglice od kokosovog brašna, kokosovog ulja, organskog kakaoa i stevije. Zdrava čokolada priprema se od kokosovog ulja, organskog kakaoa i stevije - savjetuje Sarićeva.  

Još jedna zabluda, dodaje, jeste da ne unosite proteine ako ne jedete meso.

- Brokula je veoma bogata proteinima, kao i leblebija. Kokosov, bundevin ili konopljin protein, koji su veganski oblik proteina,  idealni su za šejkove. Jesen je bogata voćem i povrćem u raznim bojama koje nam obezbjeđuje bogate nutritivne vrijednosti za vitalan i zdrav organizam - podsjeća Sarićeva, dodajući da su začini veoma važni i zdravi.

Od začina preporučuje kurkumu ili, kako je mnogi zovu, žuto zlato, đumbir, cimet, himalajsku so, šareni biber, bosiljak, origano, ruzmarin…

Primjer ručka

dva praziluka

pakovanje šampinjona

kikiriki ili indijski orah

maslinovo ulje

biber

so

krastavci

Priprema: Nasjeckati praziluk na sitne kolutiće i peći na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati šampinjone nasjeckane na tanje komadiće, so, biber, 50 grama kikirikija ili indijskog oraha. Peći 10-15 minuta u tavi. Uz to možete poslužiti salatu od dva narezana krastavca na kolutiće ili manju glavicu zelenu salate.

Desert

50 grama organskog kakaoa

100 grama mljevenih badema

2 štapića vanilije ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije

100 grama mljevenih lješnika

100 grama kokosovog brašna

100 grama kokosovog ulja

1 kašika cimeta

1 do 2 kašike stevija kristal šećera ili praha

100 grama cijelih lješnika

 

Priprema: Izmiješati dobro sve sastojke i kada smjesa bude gusta i ljepljiva, oblikovati kuglice, staviti jedan cijeli lješnik u svaku kuglicu i uvaljati ih u kokosovo brašno. Kuglice držati u frižideru, možete ih jesti nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana