Зелени чај помаже особама алергичним на храну

ГС
Зелени чај помаже особама алергичним на храну

Уколико волите зелени чај и имате проблем с алергијом на одређену храну, добра вијест је истраживање које је показало да овај чај помаже у борби с алергијом.

Алергија на храну настаје када имунитет превише реагује на одређену храну или супстанце у њој. Истраживање објављено у магазину “Frontiers in Immunology” наводи да зелени чај повећава количину бактерија у цријевима које сузбијају алергијски имунолошки одговор.

Истраживање је обавио Универзитет Схинсху у Јапану, а анализиран је зелени чај и бактерија Flavonifractor plautii (ФП) која се налази у цријевима. ФП је важан дио метаболизма катекина у цријевима.

Катекин је андиоксидант који се налази у различитим врстама намирница укључујући зелени чај у којем се налази у проценту од 30 до 42 посто.

Због тога орално уношење ФП-а потискује одговор имунитета на алергије на храну.

Храна коју једемо утиче на сложени коктел различитих сојева бактерија у цријевима. Пијење зеленог чаја повећава количину ФП бактерије која сузбија имунолошки одговор. ФП је сој бактерија из породице Clostridia која дјелује на имунолошки систем инхибирајући упалу.

Неки сојеви из ове породице снижавају крвни притисак, а за неке се зна да их има у изобиљу у организму мршавих, а не дебљих људи. Истраживачи стога вјерују да се ове бактерије могу користити и за регулисање тјелесне тежине.

Међутим, потребна су додатна истраживања ФП-а прије него би се могао користити као пробиотик за лијечење алергија на храну.

(Klix.ba)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана