Због кризе пријети несташица чоколаде?

GS
Foto: Pixabay

Љубитељи чоколаде широм свијета можда ће се морати припремити за несташицу слаткиша јер цијене какаа достижу невиђене висине, а економисти не предвиђају тренд пада током 2024. године, јавља Анадолија.

Цијене какаа су се више него удвостручиле од почетка прошле године, достигавши рекордних 9.010,59 долара по тони на њујоршком тржишту робе у другој седмици фебруара.

Мањи приноси

Неповољни временски услови, кријумчарење и болести допринијели су повећању цијена, што је резултирало мањим приносима у Обали Слоноваче, која производи скоро 40 одсто свјетске производње какао зрна, и Гани, која производи 20 одсто.

Ел Нињо, временски образац који узрокује сушу у западној Африци, имао је значајан утицај на производњу какаа у споменутим земљама.

Снажни сезонски вјетрови и недостатак падавина такође су допринијели несташици, присиљавајући трговце да се боре са залихама због чега су морали подићи цијене.

Произвођачи чоколаде, као резултат раста цијена примарних састојака, припремају се за потенцијално успоравање потражње.

У извјештају добављача састојака Хенли Биџа, очекује се да ће се повећање цијена какаа од 15 до 20 одсто у првој половини 2024. наставити до краја године.

Овај пораст цијена већ је имао валовит учинак на индустрију, а произвођачи чоколаде су прилагодили своје пословање како би остали на површини.

- То је узнемирујуће с обзиром да нисмо били свједоци тако значајног смањења производње какаа посљедњих година - рекао је за Анадолију Самуел Адимадо, предсједник групе купаца какаа из Гане, изражавајући забринутост због пада производње какаа.

Навео је да не само да су примијетили пад производње, већ су морали и смањити њихове операције, укључујући отпуштања и раскид уговора за неке упосленике.

Неопходна криза

Међутим, Хавијер Блас, стручњак за енергетику и робу са сједиштем у Лондону и колумниста "Блумберга", вјерује да је "ово неопходна криза".

- Свијету су потребне више цијене како би се подстакло поновно сађење милиона старих стабала и боље бринуло о постојећим - рекао је Биас у недавној објави на X-u.

Други произвођачи који користе какао као састојак, као што су козметика и фармацеутски производи, могу доживјети пораст цијена или поремећаје у ланцу снабдијевања, преноси Анадолија.

Економије у развоју, посебно оне са великом потражњом за чоколадом, могу имати потешкоћа у задовољавању захтјева купаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана