Zbog krize prijeti nestašica čokolade?

GS
Foto: Pixabay

Ljubitelji čokolade širom svijeta možda će se morati pripremiti za nestašicu slatkiša jer cijene kakaa dostižu neviđene visine, a ekonomisti ne predviđaju trend pada tokom 2024. godine, javlja Anadolija.

Cijene kakaa su se više nego udvostručile od početka prošle godine, dostigavši rekordnih 9.010,59 dolara po toni na njujorškom tržištu robe u drugoj sedmici februara.

Manji prinosi

Nepovoljni vremenski uslovi, krijumčarenje i bolesti doprinijeli su povećanju cijena, što je rezultiralo manjim prinosima u Obali Slonovače, koja proizvodi skoro 40 odsto svjetske proizvodnje kakao zrna, i Gani, koja proizvodi 20 odsto.

El Ninjo, vremenski obrazac koji uzrokuje sušu u zapadnoj Africi, imao je značajan uticaj na proizvodnju kakaa u spomenutim zemljama.

Snažni sezonski vjetrovi i nedostatak padavina takođe su doprinijeli nestašici, prisiljavajući trgovce da se bore sa zalihama zbog čega su morali podići cijene.

Proizvođači čokolade, kao rezultat rasta cijena primarnih sastojaka, pripremaju se za potencijalno usporavanje potražnje.

U izvještaju dobavljača sastojaka Henli Bidža, očekuje se da će se povećanje cijena kakaa od 15 do 20 odsto u prvoj polovini 2024. nastaviti do kraja godine.

Ovaj porast cijena već je imao valovit učinak na industriju, a proizvođači čokolade su prilagodili svoje poslovanje kako bi ostali na površini.

- To je uznemirujuće s obzirom da nismo bili svjedoci tako značajnog smanjenja proizvodnje kakaa posljednjih godina - rekao je za Anadoliju Samuel Adimado, predsjednik grupe kupaca kakaa iz Gane, izražavajući zabrinutost zbog pada proizvodnje kakaa.

Naveo je da ne samo da su primijetili pad proizvodnje, već su morali i smanjiti njihove operacije, uključujući otpuštanja i raskid ugovora za neke uposlenike.

Neophodna kriza

Međutim, Havijer Blas, stručnjak za energetiku i robu sa sjedištem u Londonu i kolumnista "Blumberga", vjeruje da je "ovo neophodna kriza".

- Svijetu su potrebne više cijene kako bi se podstaklo ponovno sađenje miliona starih stabala i bolje brinulo o postojećim - rekao je Bias u nedavnoj objavi na X-u.

Drugi proizvođači koji koriste kakao kao sastojak, kao što su kozmetika i farmaceutski proizvodi, mogu doživjeti porast cijena ili poremećaje u lancu snabdijevanja, prenosi Anadolija.

Ekonomije u razvoju, posebno one sa velikom potražnjom za čokoladom, mogu imati poteškoća u zadovoljavanju zahtjeva kupaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana