Зашто су кутије за пицу четвртастог, а не округлог облика

Агенције
Зашто су кутије за пицу четвртастог, а не округлог облика

Четвртаста кутија за пицу се показала као најбоље рјешење. Зашто?

Да ли сте се икада запитали зашто је кутија за пицу четрвтастог, а не округлог облика, баш као и сама пица?

Омиљено јело многих на свијету, пица, стиже нам у кутији четвртастог облика. Када нам достављач донесе пицу једино чега се плашимо јесте да није погријешио наруџбину и сосеве или се она није преврнула.

Ипак, четвртаста кутија показала се као најбоље рјешење, иако је раније било покушаја паковања пице у кутију округлог облика. Године 2004. изумитељ новог изума по имену Џон Харвеј осмислио је округлу кутију за пицу, за коју је сматрао да боље задржава свјежину од досадашњих кутија и спречава пицу да клизи.

Али, изум се показао као проблематичан током процеса производње. И управо ту лежи одговор, зашто су кутије за пицу четвртастог, а не округлог облика.

"Производња четвртастих кутија је јефтинија и једноставнија. Може да се направи од једног комада картона. Осим тога, такве кутије су лакше за паковање пице прије доставе. Израда округлих кутија била би јако захтијевна и компликована па самим тиме и скупља", објаснио је један тиктокер који решава бројне свакодневне недоумице, пише Мирор.

Додаје још један разлог, а то је да би округле кутије морале да се састоје из два дијела - поклопца и посуде.

"Много је лакше и једноставније извадити комад пице из четвртасте кутије. И не само то, празно мјесто у кутији може да се искористи како би се убацио неки додатак попут кечапа. Такође их је лако израдити на лицу мјеста и лакше се могу слагати у складишту", додао је за крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана