Zašto su kutije za picu četvrtastog, a ne okruglog oblika

Agencije
Zašto su kutije za picu četvrtastog, a ne okruglog oblika

Četvrtasta kutija za picu se pokazala kao najbolje rješenje. Zašto?

Da li ste se ikada zapitali zašto je kutija za picu četrvtastog, a ne okruglog oblika, baš kao i sama pica?

Omiljeno jelo mnogih na svijetu, pica, stiže nam u kutiji četvrtastog oblika. Kada nam dostavljač donese picu jedino čega se plašimo jeste da nije pogriješio narudžbinu i soseve ili se ona nije prevrnula.

Ipak, četvrtasta kutija pokazala se kao najbolje rješenje, iako je ranije bilo pokušaja pakovanja pice u kutiju okruglog oblika. Godine 2004. izumitelj novog izuma po imenu Džon Harvej osmislio je okruglu kutiju za picu, za koju je smatrao da bolje zadržava svježinu od dosadašnjih kutija i sprečava picu da klizi.

Ali, izum se pokazao kao problematičan tokom procesa proizvodnje. I upravo tu leži odgovor, zašto su kutije za picu četvrtastog, a ne okruglog oblika.

"Proizvodnja četvrtastih kutija je jeftinija i jednostavnija. Može da se napravi od jednog komada kartona. Osim toga, takve kutije su lakše za pakovanje pice prije dostave. Izrada okruglih kutija bila bi jako zahtijevna i komplikovana pa samim time i skuplja", objasnio je jedan tiktoker koji rešava brojne svakodnevne nedoumice, piše Miror.

Dodaje još jedan razlog, a to je da bi okrugle kutije morale da se sastoje iz dva dijela - poklopca i posude.

"Mnogo je lakše i jednostavnije izvaditi komad pice iz četvrtaste kutije. I ne samo to, prazno mjesto u kutiji može da se iskoristi kako bi se ubacio neki dodatak poput kečapa. Takođe ih je lako izraditi na licu mjesta i lakše se mogu slagati u skladištu", dodao je za kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana