Зашто би требало да пијемо чај од ђумбира сваки дан?

ГС
Foto: Илустрација

Предности чаја од ђумбира су бројне и користи се за ублажавање и лечење низа стања, али треба узети у обзир и неке мјере опреза.

Овај чај има своје добре стране, али не треба претјеривати са количином.

Ублажава мучнине

Једна од најпознатијих предности ђумбира је ублажавање мучнина. Само једна шољица чаја од ђумбира може спријечити мучнину узроковану путовањима или јутарње мучнине код трудница. Сат или два прије путовања попијте шољу чаја и заборавите на мучнину.

Смањење упале

Противупална својства чаја од ђумбира су већ врло добро позната. Управо због тога одличан је за ублажавање болова у зглобовима и мишићима. Ђумбир се може наносити и површински, што се показало дјелотворним код особа које пате од артритиса.

Ублажава смјетње дисајног система

Ако патите од алергија, упале синуса, грипа или прехладе, чај од ђумбира може помоћи у ублажавању тегоба дисајног система, пише Курир.

Подстиче рад пробаве

Чај од ђумбира јако је дjелотворан у побољшању апсорпције храњивих материја из хране. Такође, може ублажити надутост и гасове. Код неких људи показало се да чај од ђумбира има позитиван учинак на регулисање апетита.

Поспјешује циркулацију

Витамини, минерали и аминокиселине које проналазимо у чају од ђумбира могу поспјешити циркулацију крви и на тај начин смањити ризик од настанка болести кардиоваскуларног система. Ђумбир помаже у превенцији накупљања масти у артеријама и самим тиме спречава настанак срчаног и можданог удара.

Ублажава менструалне тегобе

Чај од ђумбира може ублажити менструалне грчеве, а облоге чаја од ђумбира могу опустити напетост мишића абдомена.

Јача имунитет

Чај од ђумбира садржи антиоксидансе који помажу у јачању имунолошког система. Нека истраживања су показала да је чај од ђумбира користан у превенцији различитих врста рака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана