Занимљивости о пици које ће вас изненадити

ГС
Foto: Илустрација

Представљамо вам неке занимљиве чињенице о славном специјалитету, а ви покушајте да не огладните док читате.

Најскупља пица на свијету

Најскупља пица на свијету кошта невјероватних 12.000 долара. Да, добро сте прочитали.

Пицу која носи име Луј 13. осмислио је познати пица мајстор Ренато Виола за одбрану публику у граду Салерно, другом граду по величини у италијанској покрајини Кампанија. Јасно је да није ријеч о обичном јелу. Састојци су ријетки и ексклузивни, а тијесто за пицу се спрема пуна три дана.

Тијесту, које се прави од органског арапског брашна и посипа ружичастом сољу са ријеке Мареј у Аустралији, потребно је чак 72 сата да нарасте прије него што буде спремно за печење. Након 72 сата, Виола у друштву још једног кувара и једног сомелијера, доноси тијесто на кућну адресу поручиоца и наставља припрему пице.

Очекивано, надјеви за ову пицу су уникатни, другачији и облини – три ријетке врсте кавијара, норвешки јастог и седам врста сира. Пица се сервира уз шампањац и најскупљи коњак на свијету Луј 13.

Американци воле пицу више од Италијана

Иако је пица оригинално италијанско јело, у Сједињеним Државама је изгледа више воле него у домовини. Чак, могло би се рећи да су Американци потпуно “луди” за пицом.

Према истраживањима Американци у просјеку поједу 350 кришки пице сваке секунде. То је еквивалент око 100 хектара пице дневно и 21.000 кришки у минути. Чак 36 одсто Американаца једе пицу за доручак.

Такође, истраживање које је обавио „Минтел“, показује да 93 одсто Американаца који једу пицу наруче је бар једном мјесечно. Омиљена пица у САД је тзв. пеперони пица – више од 36 одсто пица које се наручују у пицеријама широм САД су пице са феферонима.

Највише пица у САД наручује се током „Супер Бовла“, финала НБА, Ноћи вјештица, дан прије Дана захвалности и Нове година.

Највећа и најдужа пица на свијету

Према Гинисовој књизи рекорда, највећа пица које је икада направљена имала је укупну површину од 1.261,65 метара квадратних. Припремили су је 2012. године Довилио Нарди, Андреа Маночи, Марко Нарди, Матео Нарди и Матео Ђианоте. Пица је названа „Отавија“, као омаж првом римском цару Октавијану Августу. “Отавија” је била 100 одсто без глутена.

Када је ријеч о најдужој пици на свијету, Гинисова књига рекорда забиљежила је резултат од 1.930,39 метара. Ријеч је о пици која је направљена 10. јуна 2017. године у САД.

Милион долара за доставу пице у свемир

Руској свемирској агенцији је 2001. године плаћено више од милион долара за испоруку пице на Међународну свемирску станицу. Руски космонаут Јуриј Усачов имао је част да буде прва особа која је примила доставу пице док је била у орбити.

Нико не зна како је настала ријеч пица

Ријеч „пица“ први пут је документована око 997. године нове ере у Гаети, у Италији. Након тога име је почело да се шири на различите дијелове централне и јужне Италије, али нико не зна како је настала ријеч пица.

Поједине теорије сугеришу да је ријеч потекла од латинског пинсере, што значи лупати. Други етимолози сугеришу да је то повезано са ломбардском ријечју bizzo или pizzо, што значи залогај.

Други свјетски рат је помогао да пица постане популарна

Прије Другог свјетског рата пицу су углавном јели Италијани и италијански имигранти у иностраству. Током окупације Италије, савезничке трупе су почеле да једу локалну храну како би допуниле понекад све мање оброке. Локални пекари једва су могли да прате потражњу америчких војника за пицом, а када су се послије рата вратили кући, љубав према пици су понијели са собом.

Прва замрзнута пица појавила се 1962. године

Тонтино’с, који је почео као Тотинова италијанска кухиња, прва је компанија која је понудила смрзнуту пицу 1962. године. Очигледно је и прилично добро прошла, с обзиром да су касније многе фирме почеле да је праве.

Прва пицерија у Сјеверној Кореји је отворена 2009.

Иако већ деценијама влада свијетом, прва пицерија у Сјеверној Кореји отворена је тек 2009. године и то захваљујући чињеници да Ким Џонг-ил, бивши лидер те земље и отац Ким Џон Уна, волио овај специјалитет.

Ким Џонг-ил је наводно послао куваре из Пјонгјанга у Напуљ и Рим да науче да усаврше своје образовање и науче да праве праву италијанску пицу прије свечаног отварања у марту 2009. године.

Једна од првих документованих интернет куповина је пица

Пепрони пица са печуркама и екстра сиром. Ово је била једна од првих забиљежених куповина преко интернета око 1994. године, преноси Н1.

Сладолед, парфем и кондоми са укусом пице

Пошто очиглено људи не могу да се засите своје омиљене хране, на тржишту се појавило много производа са укусом пице. Тако се могу пронаћи различити производи попут чипса, сладоледа, пива, е-цигарета, па чак и кондома са карактеристичнимј укусом који подсјећа на пицу. У САД је кратко био доступан и парфем са мирисом пице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана