За оне који су на кето исхрани: Опрезно са трешњама

Г.С.
За оне који су на кето исхрани: Опрезно са трешњама

Чини се да популарност кето дијете не јењава годинама. Ипак, то и не чуди ако се имају у виду сјајни резултати који су видљиви код поборника тог режима исхране.

Они који још размишљају о томе да ли да се и сами упусте у кето авантуру, питају се сигурно да ли у овој исхрани има мјеста и за неко укусно воће. С обзиром на то да је у јеку сезона трешања, питање да ли су трешње и кето дијета добра комбинација посебно је актуелно.

Они који су на кето дијети 60 до 75% калорија добијају из масти, а између 15 и 30% из протеина. Остатак калорија (5 до 10%) долази из угљених хидрата и њихов ограничен унос чува тијело у кетози. Тако оно почиње да ствара кетоне и сагоријева масти за више енергије. Али да ли то значи да се у потпуности морате одрећи воћа које садржи угљене хидрате? Не. Док год водите рачуна о количини коју ћете појести, воће, па чак и трешње, могу остати на вашем менију.

По мишљењу нутрициониста, трешње, за разлику од боровница и малина, нису препоручљиве у кето исхрани. Оне садрже велику количину угљених хидрата, па вас само једна здјелица тог укусног воћа води прекорачењу максималног дневног уноса угљених хидрата.

С друге стране, чињеница је да оне имају и много храњивих састојака који су корисни за здравље. Трешње су богат извор антиоксиданса, калија и витамина Ц. Као и друге намирнице богате влакнима, оне доприносе правилном раду дигестивног система. Захваљујући свему томе, чине да спавате боље и да се лакше изборите против вируса и бактерија. То је један од разлога зашто их не треба потпуно избацити из исхране.

Можда ћете се разочарати што максимална количина коју можете појести током цијелог дана обухвата само три до четири трешње. То је сигурно далеко мање од онога на шта сте навикли, али неке навике треба мијењати. Размислите о томе да за ужину, поред трешања, узмете и неко бобичасто воће. Уз авокадо и краставце (да, краставци заиста спадају у воће!), и бобичасто воćе је добар избор за оне који су на кето дијети. Због мање количине угљених хидрата, можете их јести у већој количини, а да и даље останете у кетози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана