Трик за припрему јапанске ледене кафе

ГС
Трик за припрему јапанске ледене кафе

Хладно припремљена, или цолд бреw кафа се баш као и ледена кафа, пије хладна, али се ради друкчије. За цолд бреw вода се не грије, а резултат је напитак с мање горчине и киселине те више воћности – обзиром да је кафа воће, то се и тражи.

Ако је прва ствар коју ујутро направите стављање џезве на пламеник цолд бреw би вам могао промијенити рутину јер умјесто паљења ватре, једино што треба је отворити фрижидер.

За цолд бреw начин припреме потребно је понешто стрпљења. Први корак је мљевење зрна кафе. Пазите да је не самељете превише ситно; нека зрна буду грубља него код припреме турске кафе.

У стакленку убаците кафу и прелијте је водом. Кратко промијешајте и оставите 12 сати. Након што одстоји проциједите је кроз филтер или газу. На грам кафе неки професионалци стављају око 16,7 грама воде, али све између 1:15 до 1:17 ће бити како треба.

Јапански цолд бреw иде корак даље од обичног, а резултат је још више ароме и слаткоће па ако нисте навикли на слађу кафу шећер вам можда неће ни требати.

Јапанска варијанта цолд бреwа се може радити поур овер методом с врућом водом која полако капа на лед и тако се хлади у секунди, како би арома остала у кафи.

За јапанску кафу требаће мало "хипстераја" - односно апаратура за припрему поур овер методом коју је најлакше описати као излијевање вруће воде преко кафе како би се екстрахирала. Затим се те кроз филтер (може бити од папира, метала или тканине) кафа филтрира у посебни врч или шалицу. Ентузијасти притом итекако воде рачуна о квалитету кафе, степену мљевености кафе, грамажи и температури воде па су им осим дриппера, млин за кафу, чајник с танким вратом, вага и термометар обавезна опрема.

Јапанска хладна кафа:

28 г кафе

230 мл воде

230 г леда (око 8 коцки леда)

Припрема:

1. Самељите кафу и закувајте воду.

2. Ставите лед у врч за поур овер кафу, а каву ставите у филтер изнад леда.

3. Полако излијевајте врућу воду и оставите да капље по леду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана