Све предности интегралних намирница

ГС
Foto: Pixabay

Ако сте од оних који своју исхрану темеље на здравим намирницама, међу којима је и интегрална храна онда требате знати сљедеће… Када кажемо интегрална храна, то се прије свега односи на житарице и то оне које нису прошле процес обраде, већ је њихово зрно цијело. Обрадом зрно губи своју нутритивну вриједност, што није случај са интегралним зрном које задржава храњивост, а здравствена корист је вишеструка.

Здравствене користи интегралних намирница су добро варење, редовно пражњење цријева, снижење нивоа лошег холестерола, а додатна корист су и витамини. Интегралне намирнице имају значајну већу количину витамина Б групе која је изузетно важна за метаболизам угљених хидрата, али и за квалитет коже и ноктију. Што се тиче мршављења влакна су круцијална за сваку дијету, из два разлога.

Разлог зашто треба да једете интегралне житарице јесте јер успјешно контролишу ниво шећера у крви. Интегралне житарице садрже више влакана и зато дуже пружају осјећај ситости, за разлику од бијелог брашна које доводи до наглог скока шећера, а потом и глади.

Умјерена конзумација

Не би требало да једете више од 3 комада правог интегралног хљеба на дан. Исто важи и за интегралну тјестенину – иако јесте здравија у смислу да одржава ниво шећера у крви, садржи витамине Б групе, побољшава варење – она и даље има исто калорија као бијела тјестенина, преносе Новости.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана