Сваки народ има свој ритуал за испијање кафе и зачине које мијеша: Неки су чудни...

ГС
Foto: ГС

Питате ли код нас људе који је омиљени напитак без којег не могу, засигурно да ће већина рећи кафа.

Уз кафу се за столом "распреда" о проблемима надуго и нашироко. Па су тако и настале ријечи: дочекуша, разговоруша и сиктеруша. Ова задња дође на крају дружења, кад сте већ све испричали и претјерали с дужином посјета. У Босни се кафа "пече" тако што се у празну џезву стави неколико кашика свјеже, најбоље ручно мљевене кафе, па кад се она "запече", прелије се врелом водом, закуха и макне с ватре да се слегне.

Кафа у Етиопији

И у Етиопији се кафа испија дуго. Заправо сатима, јер ритуал започиње с прањем и пржењем зрна до послуживања које иде у најмање три рунде. Цијели ритуал изводи се у традиционалном стилу, укључује чак и мирис тамјана, а кафа се прелијева елегантно, на крају се напитку додаје и прстохват соли како би се појачао окус кафе.

 

Зачини у Мексику

Мексиканци кафи додају нама незамисливе зачине. Кафу кухају у глиненом лонцу и с низом зачина - цимет, сирови смеђи шећер од трске и какао. Међу осталим - овај се напитак изворно кухао током Мексичке револуције како би се одржало добро расположење војника.

И Кубанци знају уживати

На Куби имају своју врсту еспресса. Зову је "цафецито", а то је заправо еспрессо с кремом. Крема је уствари сирупаста пјена настала умућивањем шећера у пиће. Кафа на Куби има важно друштвено значење, готово као и код нас. Дођете ли Кубанцима у госте, домаћин ће вас увијек понудити шољицом кафе. Код њих се кафа испија у кругу пријатеља, породице и за дугих разговора.

Чудно у Сенегалу

Оно што не можемо схватити јест кафа и паприка како то раде у Сенегалу. Оно што тамо пију ми бисмо тешко могли назвати кафом, али њима то јест кафа. Зову је "цафé тоуба" и тај напитак подиже "зачињену" кафу на нову разину - направљена је од мљевене слатке паприке. Мјештани је пију ради уживања и у медицинске сврхе, а пиће - које се често прави и продаје с уличних колица - од виталног је значења за господарство. Толико га пију да од тога живе и улични продавачи.

 

Аустријско пиће за краља

Искуства путника намјерника кажу како се у Аустрији нису напили правог еспресса. Да, није то Италија и није по нашем укусу. Но, Аустријанци имају свој специјалитет назван "каисермеланге". Као што му назив говори, ово је пиће прикладно за краља. "Каисермеланге" је направљен од комбинације еспресса и жумањка који се може засладити медом и додати ракија или рум.

Финска калорично

Финци су негдје при врху љествице највећих кафопија на свијету. Зато и не чуди докле су дошли са својим кафеним рецептима. Пију кафу са сиром! Тако је. Скандинавски "каффеост" је кафа преливена комадом сушеног сира који се натапа у јаком пиву и постаје кремаст. Пије се из широке дрвене шољице за потпун доживљај.

У Јемену

У земљи из које потјече арапска кафа пиће се лагано куха и може се зачинити кардамомом или ђумбиром који му даје чоколадни окус - без додатка било какве чоколаде. Традиционално се послужује у украшеном врчу, улијева у мале шаљице без ручки, попраћено датуљама.

 

Јапанци и "latte art"

Одбацимо предрасуде о Јапанцима. Не сједе сви они на кољенима и пристојно испијају свој чај. Пију и они кафу, а посебно воле еспрессо кад је украшен. Код њих је "латте арт" постао 3Д умјетност. Баристи у модерним јапанским кафићима третирају се као умјетници, јер они не само да цртају на еспрессу, него стварају минијатурне пјенасте скулптурице. Знају свашта извести илустрирајући ликове, позната умјетничка дјела и фотографије у млијечној пјени.

Кинези с чајем

Било би неумјесно и Кинезе повезивати искључиво с чајем. Кафу воле и пију у многим дијеловима Кине, а највише у Хонг Конгу, што заправо није ни чудно с обзиром на његову политичку повијест. Али, Кинези на свој начин мијешају кафу с чајем у прецизно одређеним омјерима

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана