Штеди вријеме и новац: Јесте ли знали да можете замрзнути чак и јаја, млијеко, сир...

ГС
Штеди вријеме и новац: Јесте ли знали да можете замрзнути чак и јаја, млијеко, сир...

Иако знате да стављајући храну у замрзивач продужавате њен вијек трајања, то практикујете само с неким намирницама.

Кад бисте само мало паметније употребљавали замрзивач, уштедјели бисте хрпу новца и времена, поготово у овом периоду, ако сте због тренутне кризе купили мало више хране него што вам је тренутно потребно.

Аустралијки ланац супермаркета Вулвортс открио је неколико изненађујућих ствари за које нисте имали појма да их без проблема можете држати у замрзивачу.

Лук

Сиров, насјецкан или мљевен, лук спремљен у посуду можете држати у замрзивачу до шест мјесеци, што је супер практично кад у журби кренете кувати. Уситњен лук тако само додате у супу или вариво.

Јаја

Никад не бисте помислили да сирова јаја опстају у замрзивачу до 12 мјесеци. Једноставно их разлупате и убаците садржај у посуду за лед. Можете додати першун те зачине, што је одлично ако припремате омлет.

Сир

Сигурно сте барем једном примијетили плијесан на сиру, али то лако можете спријечити замрзавањем. Моцарела, нпр., смије стајати у замрзивачу до шест мјесеци, а можете је припремати без претходног одмрзавања, што је супер ако припремате пицу.

Зелено поврће

Сви знамо за замрзнуто поврће из трговине, али то исто можете направити и код куће. Након што сте свјеже поврће бланширали (то му чува боју и окус код замрзавања), расхладите га под млазом хладне воде па добро исциједите. Тако замрзнуто поврће може стајати до шест мјесеци.

Орашати плодови

Вјеровали или не, све орашасте плодове можете без проблема држати у замрзивачу до шест мјесеци. Можете с њима радити што хоћете – пржити, гулити, гриловати – а потом поспремити у посуду и замрзнути. Прије употребе их само убаците у микровалну да дођу себи.

Сендвичи

Ако сте икад замрзавали хљеб, онда знате како он излази свјеж као из пекаре. Убрзајте припрему оброка тако што ћете у замрзивач спремити готове сендвиче. Они се брзо одмрзну на собној температури, само избјегавајте унутра стављати кварљиво поврће као што су купус и парадајз јер они потамне након замрзавања.

Млијеко

Тако је, млијеко смије стајати у замрзивачу до шест мјесеци. Можете га замрзнути у његовој оригиналној амбалажи, али прије тога отпијте мало јер млијеко повећа обим кад се замрзне. Можете га и прелити у посуду за лед и из ње додавати у смутије, чорбе, па чак и кафу.

Брашно

И коначно намирница за коју сигурно никад не бисте помислили да је можете држати у замрзивачу. На тај начин оно може трајати вјечно и увијек бити свјеже. Побрините се да га извадите на собну температуру прије употребе. Можете га и просипати на таву како бисте убрзали процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана