Шта се деси организму када поједете млади сир

ГС
Foto: Илустрација

Уколико желите да спријечите скупљање масноће у ћелијама јетре потребно је да сваког дана једете једну намирницу.

У питању је сир, и то млади.

Велики број нездравих навика може прозроковоати таложење масноће у јетри, а нутриционисткиња Нурија Дијанова сматра да је увођење младог сира у исхрану могућност да се поменутом проблему стане на пут.

Аминокиселина метионин, како тврди, помаже јетри да се ослободи од депоновања масти, а управо он се налази у поменутом млијечном производу.

"Домаћи, првенствено млади сир, има једну од најбољих комбинација нутријената, укључујући метионин. Ова аминокиселина веома добро дјелује на јетру, помаже код практично свих обољења овог органа. Сматрам да управо метионин помаже да се смањи количина масти у јетри. Научно речено, можемо рећи да свјежи сир побољшава метаболизам ћелија јетре", наводи Дијанова.

Она додаје да је неопходно унијети на дневном нивоу око 50 грама ове намирнице како би се остварили љековити бенефити.

"Минимална количина свјежег сира коју особа просјечне тежине треба да укључи у јеловник јесте 50 грама дневно. За мушкарце је ова бројка нешто већа, самим тим јер су 'габаритнији'. Сматрам да сир може да се користи уз сваки оброк, али постоји разлика у порцијама. За доручак је довољно 50 грама, ако га уносите за ручак онда је 100 грама довољно, а исту количину можете да поједете за вечеру", истиче Нурија Дијанова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана