Шта се дешава ако сваки дан једете пилеће месо?

ГС
Foto: Илустрација

Пилетина се сматра једном од најсвестранијих врста меса. Апсолутно је тачно да често користимо пилетину у многим оброцима.

Иако је пилетина обично позната као здрав избор, то не значи да је то добар избор за свакодневно послуживање. Ево зашто!

Знамо да је разноврсна исхрана кључ здравог начина живота. Ово важи и за једење пилетине: превише исте ствари није корисно, јер може довести до здравствених проблема. Прекомјерна конзумација пилетине је лоша за вашу тежину, за ваше срце и имате повећан ризик да добијете тровање храном.

1. Превише протеина

У идеалном случају, око 10 до 35 процената вашег дневног уноса калорија требало би да се састоји од протеина. Уношење превише протеина доводи до тога да ваше тијело складишти ово као масноћу. То значи да се повећање тјелесне тежине повећава и доводи до повишеног нивоа липида у крви.

2. Већи ризик од срчаних обољења

Конзумирање превише пилетине може довести до повишеног нивоа холестерола. Неће бити изненађење што је то повезано са кардиоваскуларним болестима. На овај начин, конзумирање пилетине и других производа богатих протеинима индиректно повећава ризик од кардиоваскуларних проблема.

3. Проблеми са одржавањем тежине

Конзумација превише протеина животињског поријекла, попут пилетине, може отежати одржавање здраве тежине.

4. Већа шанса за тровање храном

Руковање пилетином је увек мука. Ако нисте до краја скували месо или ако вам поврће дође у контакт са сировом пилетином, можда ћете свој оброк изложити салмонели или кампилобактеру. Ове бактерије су озлоглашене по својим непријатним ефектима на људско тијело, јер могу довести до тешких болести.

5. Веће шансе за резистенцију на антибиотике

Уобичајена је пракса међу узгајивачима живине да дају антибиотике пилићима. Једући ову пилетину, људи тада могу постати отпорни на ове антибиотике. Наравно, ово представља веома стваран ризик када имате посла са инфекцијом и морате узимати антибиотике. Велике су шансе да лијек не дјелује онако како би требало.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана