Шта једемо у месу? Брашно, соја, лој...

ГС
Foto: ГС

На српском тржишту, што у продавницама, што у објектима брзе хране, често се у ћевапима и пљескавицама умјесто меса налазе и хрскавица, лој, брашно, соја, лед и вода.

Према важећим правилницима, пљескавице би требало да садрже мљевено месо и со, без додатака, каже Тамара Бошковић из Управе за ветерину.

"Пљескавица увек има животињско месо и делове животиње, ништа друго. Осим можда соје. Често су произвођачи склони додацима, али они нису небезбедни. Само не доприносе квалитету који ми очекујемо и плаћамо", каже  Бошковић.

Она додаје да је било пријава грађана који су се жалили на страна тијела, паразите и непријатан мирис мирис меса, иако је то, како каже, риједак случај.

Иако инспектора који контролишу квалитет меса нема довољно, Бошковић каже да се ради процјена ризика, па се контролишу ризични субјекти, док велики ланци имају своје системе самоконтроле.

Најбитнији критеријуми за разликовање меса које садржи препоручену количину масноће и оног које садржи сојино или кромпирово брашно, јесу структура, боја, па тек онда мирис.

"Месо би требало да буде зрнасто. Ако личи на паштету значи да је самлевено и има брашна. Добро месо би требало да буде црвене боје, светлије има додатке", каже кувар Милан Стојановић, али истиче да и боја може да завара јер се месо "фарба".

Основни параметри за квалитет меса су протеински и аминокиселински састав меса, каже проф Др Витомир Видовић, са Пољопривредног факултета у Новом Саду. Он тврди да замрзнута меса мијењају своју микробиолошку вриједност и негативно утичу на здравље људи.

Објашњавајући како да препознамо које месо је одмрзнуто па стављено у продају, Видовић каже да таква меса брзо оксидирају.

"Замрзнута меса мењају микробиолошки састав и вредност. Она утичу на промену телесних ћелија код људи. Ако се одмрзну могу да остану дан у извозима, али брзо морају да се шаљу у прераду. Од тога настају пљескавице, кобасице, итд", каже Видовић.

Бошковић, међутим, каже да месо не може да буде канцерогено.

"Негирала бих све. Месо не може да буде канцерогено. Замрзавање меса не утиче на мутацију. Замрзавање меса је врста конзервирања. Мења се кавлитет меса али не и безбедност. По правилнику месо може да буде замрзнуто 12 месеци, али не сме да се ставља у малопродајни објекат него на прераду".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана