Шта храна коју највише волите говори о вашем карактеру

Nezavisne
Foto: Pixabay

Већ је познато да наше омиљене боје, музика коју слушамо и филмови које гледамо говоре много тога о нашој личности.

Међутим, неуролог др Ален Р. Хирш у књизи "Који је укус ваше личности" тврди да такође храна коју најрадије конзумирамо и највише волимо много тога може да каже о нама.

Он је током 25 година, на 18.000 испитаника, урадио више од 200 истраживања о чулима и неуролошким реакцијама сигнала укуса и открио да појачање одређених укуса и мириса утиче на прехрамбене навике, расположење, перцепцију, чак и на брзину којом учимо.

Како је навео у својој књизи љубитељи зачињене хране су перфекционисти, строги су и крути и у друштву су мање пријатни од сладокусаца.

Ако волите љуту храну…

Како је кроз своја истраживања открио др Хирш љубитељи љуте хране су и трагачи за сензацијама, новим искуствима и узбуђењима. Они радо пробају нове зачине. Имају истанчано чуло мириса и укуса.

То су људи који уживају у екстремним спортовима. Склонији су кокетирању и флертовању него љубитељи благих укуса.

Ако волите грицкалице...

Љубитељи грицкалица од себе очекују много, прецизни су, воле тачност и веома су педантни. Њих карактерише енергичност, забавни су и пуни ентузијазма, каже Хирш.

Ако волите укус и мирис ванилије, јасмина...

Како тврди овај истраживач само 10 одсто укуса дугујемо непцима, а чак 90 одсто рецепторима мириса који су окидач за емоције. Др Хирш наводи да на примјер мирис црвеног грепфрута утиче на перцепцију, па ће жена која на себи има парфем са нотом овог мириса бити привлачнија и изгледати до шест година млађе.

Према његовим ријечима мирис јасмина је прави афродизјак, ако га користите у малим количинама.

Мушкарце узбуђује и мирис лаванде, као и пите од бундеве, а оба пола воле да осјете мирис краставаца, колача с бананама и орашастим плодовима.

Ако највише волите слаткише...

Неуролог тврди да љубитељи слаткиша воле да буду виђени и цијењени. Воле када се осјећају посебно, али и када их други сматрају посебнима.

Обожавају добар провод, пустоловине и ризик. Према себи су попустљиви.

Њихов мото је мото: "Радије ћу жалити због нечега што сам учинио, него због нечега што сам пропустио".

Љубитељи чоколаде су шармантни и кокетни. Иако уживају у интимности и романтици, често су у љубави склони да праве драму. Они се више ослањају на интуицију него на логику.

За разлику од друштвених љубитеља тамне чоколаде који су срце забаве, они који преферирају млијечну чоколаду су често интроверти и више воле добру књигу. Околина их често погрешно доживљава као стидљиве.

Ако волите слану храну…

Они чијем су непцу најдражи слани укуси вјерују у судбину. Сматрају да имају мало или нимало контроле над животом. Када учине нешто добро, сланокусци прижељкују малу награду у знак захвалности, тврди др Хирш.

Установио је и да су љубитељи чипса амбициозни, да имају такмичарски дух... Фрустрирају их гужве у саобраћају или дуги редови на касама.

"Било да су на излету или за воланом аутомобила, љубитељи сланог увијек журе", каже Хирш.

Ако волите тјестенину…

Љубитељи тјестенине, пецива и хљеба по природи су врло озбиљни, промишљени и опрезни и не воле промјене.

Ако волите горке и киселе укусе, укус першуна и цимета…

Они који воле горке укусе су избирљиви, док су они који воле кисело толерантни.

Љубитељи першуна и цимета су мирољубиви и обзирни према другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана