Шта ће се десити ако поједете превише лубенице

ГС
Шта ће се десити ако поједете превише лубенице

Љето је у пуном јеку, а с њим и сезона савршено слатких и сочних лубеница. Поред бројних љетних намирница које нас могу освјежити и пружити нам нутритивно богатство, лубеница је једна од најпопуларнијих због свог мириса, укуса и једноставности конзумације, а и приступачности цијене у јеку њене сезоне. Ипак, ни у чему не ваља претјеривати, па ни са лубеницом.

Упркос својим изванредним предностима, конзумирање лубенице у великим количинама заправо може наштетити вашем тијелу. Ево неких нуспојава ако једемо лубеницу у великим количинама:

Може узроковати пролив

Лубеница је изврстан извор воде и једнако добар извор дијеталних влакана. Међутим, конзумирање великих количина може довести до проблема са пробавом попут пролива, надутости итд. Садржи сорбитол који је спој шећера, а подстиче ријетку столицу. Други уобичајени узрок таквих проблема је садржај ликопена, пигментираног антиоксиданса који лубеници даје њену боју.

Може повећати ниво глукозе

Ако сте дијабетичар, велике су шансе да вам превише лубенице може значајно повећати ниво шећера у крви. Иако је здрава, има висок гликемијски индекс (72).

Може повећати ризик од упале јетре

Особе које редовно пију алкохол требало би да избјегавају велике количине лубенице јер висок ниво ликопена може да реагује са алкохолом и додатно узрокује упалу јетре. Претјерани оксидативни стрес на јетру може бити штетан.

Може узроковати претјерану хидратацију или тровање водом

Тровање водом или прекомјерна хидрација је стање када ваше тијело има вишак воде у себи, што доводи до губитка садржаја натријума. Конзумација веће количине лубенице може повећати ниво воде у вашем тијелу. Ако се вишак воде не излучи, то може довести до повећања волумена крви, што даље узрокује отицање ногу, исцрпљеност, оптерећење на бубреге и др. Такође, може довести до губитка нивоа натријума у тијелу.

Може узроковати кардиоваскуларне проблеме

Познато је да је лубеница изврстан извор калијума који је витални нутријент са бројним улогама у одржавању здравља тијела. Помаже у одржавању функције електролита, одржава наше срце здравим и чини наше кости и мишиће јачима. Међутим, превише калијума може довести до кардиоваскуларних проблема попут неправилног рада срца, слабог пулса итд.

Колико лубенице можете дневно појести?

Према нутриционисту и физиологу Ритешу Баврију, "100 грама лубенице има око 30 калорија. С обзиром на то да је већина њеног удјела вода, лако је појести чак 500 грама, што значи да сте управо појели 150 калорија. Будући да је лагана за желудац, можда нећете осјећати ситост, због чега ћете довести себе до тога да је једете више него што би требало, као и да бисте након ње могли да посегнете за неком другом храном јер вам она није довољна. Такође, има шест грама шећера на 100 грама, тако да би вам 500 грама лубенице на крају донијело 30 грама шећера. Идеално је за већину људи да поједу између 100 до 150 грама шећера дневно из све хране заједно. Шећер из лубенице вам повећава овај број."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана