Смотра посвећена величанственој посластици у Опатији: Чоколада традиционална делиција за сва чула

Snežana Tasić
Смотра посвећена величанственој посластици у Опатији: Чоколада традиционална делиција за сва чула

ПРИЈЕДОР - За љубав према чоколади нико се не може позвати на неку традицију, јер чоколада нам је свима, неком више неком мање, традиционална.

Али када се организује Фестивал чоколаде, ту је традиција на страни града Опатије, која је недавно организовала 14. фестивал чоколаде. И баш како и заслужује, “њено величанство чоколада” на овој смотри дочекана је на црвеном тепиху, којим се долазило до средишта догађаја фестивала.

У Опатији се тако окупило 30 излагача из Хрватске и окружења, а на задовољство око 15.000 туриста који су овај град посјетили током три дана трајања фестивала.

У чоколади се могло уживати свих чулима, њеним разним облицима, мирисима, укусима и бојама. Млијечна, бијела и црна чоколада биле су са љешницима, бадемима, кокосом и воћним додацима, а могле су се наћи и чоколаде са маслиновим уљем и тартуфима.

Своје мјесто добила је и руби чоколада, настала од зрна руби какаовца, којој је цијена потпуно одговарала квалитету, будући да 80 грама овог розе чоколадног задовољства кошта као седам других, оних обичних чоколада.

Изузетно занимљива је била чоколада од магарећег млијека произвођача из Сплита, који је познат по прошлогодишњој чоколадној грамофонској плочи.

Међу излагачима је била и пралинерија и чоколатерија из Поповаче, а како је у промотивном летку наведено, власници ове радње воле да истражују различите комбинације укуса па су тако настале ароматичне куглице од мркве. Посебно су поносни на пралине са дуњом одњегованом у сопственом воћњаку, а које су награђене 1. мјестом у конкуренцији сувенира Сисачко-мословачке жупаније у 2011. години.

Најмириснији је био штанд једног произвођача из Бузета, који је нудио жуте, мирисне, пуњене кандираним воћем, панетоне - традиционални италијански слатки хљеб углавном везан за божићне празнике.

- Наша пекарска радионица ради већ 30 година и на сајам смо дошли само са панетонима, а то вам је италијански производ. Наши мајстори су отишли у Италију, завршили школе и сада га ми код нас производимо. Радимо их у одређеним количинама, али не стигнемо пуно јер је то све ручни рад, трудимо се како би људи препознали овај производ, који је и лијеп поклон за Нову годину - рекла је власница радње Сандра Ошо.

Она је додала да су за ову прилику припремили чоколадне панетоне, али и оне са сувих грожђем, као и пандоро, који је са маслацем и ванилијом.

На Фестивалу чоколаде залутала је и покоја воћна ракија уз чоколадне ликере.

Госте су забављали бројни музичари, а најмлађи су учествовали у слатким радионицама украшавања медењака. Ваља напоменути да се традиционално Фестивалу чоколаде прикључују многи у Опатији, па је тако на више локација нуђена чоколада у разним облицима, од ресторана у којима су служена главна јела са додацима чоколаде, као на примјер резанци од чоколаде са пачјим прсима, до напитака и посластица или масажа са чоколадом.

И да нисмо били и видјели, не бисмо знали да поред великог броја љубитеља чоколаде има и тако велики број оних који се баве чоколадом као ручним радом и то са великом љубављу и посвећеношћу.

Да бисмо дочарали угођај у којем су уживали многи од ових 15.000 туриста, није се осјетила нека велика разлика између Опатије љети или Опатије у децембру. Она је лијепа, стара дама у најбољим годинама. Без превелике буке њоме пролазе туристи током цијеле године. И сви носе исти утисак да је увијек иста, да јој вријеме само годи, а никако смета.

А укус чоколадних делиција које су, поред дегустације, нашле своје мјесто и у понекој кесици за поклон или личну употребу трајаће до идућег фестивала. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана