Smotra posvećena veličanstvenoj poslastici u Opatiji: Čokolada tradicionalna delicija za sva čula

Snežana Tasić
Smotra posvećena veličanstvenoj poslastici u Opatiji: Čokolada tradicionalna delicija za sva čula

PRIJEDOR - Za ljubav prema čokoladi niko se ne može pozvati na neku tradiciju, jer čokolada nam je svima, nekom više nekom manje, tradicionalna.

Ali kada se organizuje Festival čokolade, tu je tradicija na strani grada Opatije, koja je nedavno organizovala 14. festival čokolade. I baš kako i zaslužuje, “njeno veličanstvo čokolada” na ovoj smotri dočekana je na crvenom tepihu, kojim se dolazilo do središta događaja festivala.

U Opatiji se tako okupilo 30 izlagača iz Hrvatske i okruženja, a na zadovoljstvo oko 15.000 turista koji su ovaj grad posjetili tokom tri dana trajanja festivala.

U čokoladi se moglo uživati svih čulima, njenim raznim oblicima, mirisima, ukusima i bojama. Mliječna, bijela i crna čokolada bile su sa lješnicima, bademima, kokosom i voćnim dodacima, a mogle su se naći i čokolade sa maslinovim uljem i tartufima.

Svoje mjesto dobila je i rubi čokolada, nastala od zrna rubi kakaovca, kojoj je cijena potpuno odgovarala kvalitetu, budući da 80 grama ovog roze čokoladnog zadovoljstva košta kao sedam drugih, onih običnih čokolada.

Izuzetno zanimljiva je bila čokolada od magarećeg mlijeka proizvođača iz Splita, koji je poznat po prošlogodišnjoj čokoladnoj gramofonskoj ploči.

Među izlagačima je bila i pralinerija i čokolaterija iz Popovače, a kako je u promotivnom letku navedeno, vlasnici ove radnje vole da istražuju različite kombinacije ukusa pa su tako nastale aromatične kuglice od mrkve. Posebno su ponosni na praline sa dunjom odnjegovanom u sopstvenom voćnjaku, a koje su nagrađene 1. mjestom u konkurenciji suvenira Sisačko-moslovačke županije u 2011. godini.

Najmirisniji je bio štand jednog proizvođača iz Buzeta, koji je nudio žute, mirisne, punjene kandiranim voćem, panetone - tradicionalni italijanski slatki hljeb uglavnom vezan za božićne praznike.

- Naša pekarska radionica radi već 30 godina i na sajam smo došli samo sa panetonima, a to vam je italijanski proizvod. Naši majstori su otišli u Italiju, završili škole i sada ga mi kod nas proizvodimo. Radimo ih u određenim količinama, ali ne stignemo puno jer je to sve ručni rad, trudimo se kako bi ljudi prepoznali ovaj proizvod, koji je i lijep poklon za Novu godinu - rekla je vlasnica radnje Sandra Ošo.

Ona je dodala da su za ovu priliku pripremili čokoladne panetone, ali i one sa suvih grožđem, kao i pandoro, koji je sa maslacem i vanilijom.

Na Festivalu čokolade zalutala je i pokoja voćna rakija uz čokoladne likere.

Goste su zabavljali brojni muzičari, a najmlađi su učestvovali u slatkim radionicama ukrašavanja medenjaka. Valja napomenuti da se tradicionalno Festivalu čokolade priključuju mnogi u Opatiji, pa je tako na više lokacija nuđena čokolada u raznim oblicima, od restorana u kojima su služena glavna jela sa dodacima čokolade, kao na primjer rezanci od čokolade sa pačjim prsima, do napitaka i poslastica ili masaža sa čokoladom.

I da nismo bili i vidjeli, ne bismo znali da pored velikog broja ljubitelja čokolade ima i tako veliki broj onih koji se bave čokoladom kao ručnim radom i to sa velikom ljubavlju i posvećenošću.

Da bismo dočarali ugođaj u kojem su uživali mnogi od ovih 15.000 turista, nije se osjetila neka velika razlika između Opatije ljeti ili Opatije u decembru. Ona je lijepa, stara dama u najboljim godinama. Bez prevelike buke njome prolaze turisti tokom cijele godine. I svi nose isti utisak da je uvijek ista, da joj vrijeme samo godi, a nikako smeta.

A ukus čokoladnih delicija koje su, pored degustacije, našle svoje mjesto i u ponekoj kesici za poklon ili ličnu upotrebu trajaće do idućeg festivala. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana